Hodowcy, lekarze weterynarii i studenci wezmą udział w konferencji

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
19-08-2017,12:00 Aktualizacja: 19-08-2017,13:04
A A A

Hodowcy i producenci bydła mięsnego, lekarze weterynarii oraz studenci będą mogli wziąć udział w IX Konferencji zatytułowanej: Hodowla Bydła Mięsnego w Polsce - Wyzwania i Perspektywy dla "Zielonej Doliny". Odbędzie się ona 10-12 września 2017 roku w Karpaczu i Radomierzu w Stacji Badawczo-Dydaktycznej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Konferencja jest skierowana nie tylko do pracowników instytucji naukowych, zootechników i lekarzy weterynarii ale przede wszystkim do hodowców specjalizujących się w produkcji żywca wołowego.

Celem konferencji jest omówienie zagadnień dotyczących hodowli bydła mięsnego w Polsce z uwzględnieniem perspektyw i możliwości jej dalszego doskonalenia w oparciu o wykorzystanie użytków zielonych.

Lekarze weterynarii uczestniczący w konferencji uzyskają 25 punktów edukacyjnych, które zostały przyznane przez Krajową Izbę Lekarsko-Weterynaryjną.

opasy, bydło mięsne, krzyżowanie międzyrasowe, wołowina

Bydło mięsne krzyżówkowe czyli przepis na dobrego steka

Hodowla bydła mięsnego w Stanach Zjednoczonych, wybór buhaja w zależności od jego cech przekazywanych na potomstwo oraz zalety krzyżowania międzyrasowego były tematem spotkania, które 25 lipca odbyło się w Gospodarstwie Rolnym...

Konferencja obejmie zagadnienia dotyczące chowu i hodowli bydła mięsnego, uwarunkowań technologii produkcji i jakości wołowiny. Podczas niej prezentowane będą wyniki badań ośrodków naukowych krajowych i zagranicznych w postaci referatów i krótkich doniesień, przedstawiających problematykę i możliwości chowu i hodowli bydła mięsnego w Polsce, zwłaszcza w oparciu o trwałe użytki zielone, także w rejonie Sudetów.

Utworzenie i działania Klastra Wołowina Sudecka spowodowało wzrost zainteresowania hodowców produkcją żywca wołowego wysokiej jakości.

Warunki przyrodnicze rejonu Sudetów i pogórza, stosunkowo niska obsada zwierząt na Dolnym Śląsku, zmniejszająca się liczba gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka oraz struktura użytków rolnych, stwarzają możliwości pozyskiwania wołowiny w ekstensywnym modelu produkcji, przy ograniczonych nakładach i jednocześnie minimalnych zagrożeniach środowiskowych.

bydło mięsne limousine, hodowla, odsadki

Bydło mleczne zastąpił mięsnym

Hodowlą bydła zajmuje się od ponad 30 lat. W momencie przejęcia gospodarstwa po rodzicach utrzymywał w nim pięć krów rasy czarno-białej, u których zastosował krzyżowanie wypierające kryjąc je nasieniem czystorasowego buhaja rasy...

Tegoroczna konferencja będzie poświęcona pamięci profesora Aleksandra Dobickiego, wieloletniego pracownika Zakładu Hodowli Bydła i Produkcji Mleka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz współorganizatora Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego na Dolnym Śląsku.

Profesor Aleksander Dobicki w latach 80-tych i 90-tych był głównym prekursorem i propagatorem tej problematyki i organizatorem ośmiu poprzednich konferencji.

Konferencja jest organizowana przez Zakład Hodowli Bydła i Produkcji Mleka, Katedrę Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich, Katedrę Immunologii, Patofizjologii i Prewencji Weterynaryjnej, Polskie Towarzystwo Zootechniczne oddział Wrocław, pod Honorowym Patronatem Marszałka Województwa Dolnośląskiego i JM Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, przy udziale i wsparciu Klastra Wołowina Sudecka oraz Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

Patronat medialny nad konferencją objął dwumiesięcznik Hoduj z Głową Bydło.

Program konferencji można znaleźć tutaj

Zgłoszenie swojego uczestnictwa w konferencji można dokonać tutaj

Więcej informacji na temat konferencji, lokalizacji oraz opłat rejestracyjnych można znaleźć tutaj

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA