Handel mięsem oraz żywcem wołowym w pierwszym kwartale

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
30-06-2016,13:20 Aktualizacja: 30-06-2016,13:56
A A A

Unia Europejska sprowadziła w pierwszym kwartale bieżącego roku 76,1 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To o 0,4 proc. więcej niż przed rokiem.

Eksperci Komisji Europejskiej informują, że najwięcej tego gatunku mięsa kupiono tradycyjnie z Brazylii (34,5 tys. ton), Urugwaju (11,7 tys. ton) oraz Argentyny (9,5 tys. ton). Udział tych trzech krajów w imporcie do Wspólnoty wyniósł 73,3 proc. - informuje FAMMU/FAPA. W omawianym czasie sprowadzono także 6,6 tys. ton wołowiny z Australii, 4,8 tys. ton z USA oraz 2,4 tys. ton z Nowej Zelandii.

produkcja mięsa, mięso, drób, wieprzowina, wołowina, fao

Produkcja mięsa na świecie idzie w górę

Według najnowszego raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) światowa produkcja mięsa zwiększy się w bieżącym roku o nieco ponad 1 mln ton do 320,7 mln ton. Wytwórczość wzrośnie przede wszystkim w...

Od stycznia do końca marca kraje ugrupowania wyeksportowały natomiast ponad 148 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa) - o 11,4 proc. więcej niż przed rokiem.

W górę poszedł wywóz do Turcji, Izraela, Norwegii, Libii, Chin i na Filipiny. Mniej towarów wysłano z kolei do Hongkongu, Libanu, Wybrzeża Kości Słoniowej, Ghany, Bośni i Hercegowiny, Szwajcarii oraz Algierii.

W pierwszych kwartale br. Unia pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (20,9 tys. ton) w handlu mięsem (świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane) można stwierdzić, że Wspólnota była w tym czasie importerem netto.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 4/2021

Hoduj z głową świnie:

-Zastosowanie fotowoltaiki w chlewni

-Jak zabezpieczyć chlewnię przed ASF?

-Inteligentne rozwiązania w nowoczesnej tuczarni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2021

Hoduj z głową bydło:

-Mleko będzie drożeć?

-Energia z mleka i słońca

-Dobry GPS z żyta, czyli jaki?

-Kiszonki w żywieniu cieląt

-Jak zadbać o rozród krów?

PRENUMERATA