Dobre ubicie zwiększa jakość kiszonki

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
02-03-2015,13:20 Aktualizacja: 02-03-2015,13:48
A A A

Jednym z istotnych czynników decydujących o jakości pasz objętościowych jest ich ubicie. Im będzie słabsze tym uzyskamy materiał gorszej jakości. Przyczynia się do tego pozostawione w jego wnętrzu powietrze, które powoduje dużą aktywność drożdży i pleśni produkujących mikotoksyny.

Optymalna gęstość kiszonki wynikająca z dobrego ubicia wynosi 237 kg suchej masy na metr sześcienny. Taki wynik gwarantuje dużą stabilność oraz niewielkie straty s.m., które po 180 dniach od zakiszenia wynoszą 6 proc.

- Straty zakiszonej masy wynikają z procesu fermentacji, podczas którego wytwarzają się m.in. lotne kwasy tłuszczowe i dwutlenek węgla. Ten wnika w ściany i podłogę silosu zmniejszając masę zakiszanego materiału. Dodatki kiszonkarskie pozwalają na zachowanie lepszej stabilności oraz zmniejszenie strat - tłumaczył dr inż. Krzysztof Białoń podczas konferencji poświęconej tematyce profilaktyki mastitis zorganizowanej przez firmę BioFeed.

 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
ZOBACZ / 8 Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu

Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2023

Hoduj z głową świnie:

-Chiny wałczą z ASF

-Hodowca wygrał z ARiMR

-Oszczędzaj z głową

-Przepis na superlochy

-Rzucił korporację dla świń

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 3/2023

Hoduj z głową bydło:

-Sprzeciw wobec zakazu

-Termin zbioru musi być trafiony

-Mają podążać za paszą

-Trzyma mastitis  ryzach

-Co stosować na muchy?

 

PRENUMERATA