Do mleczarni trafia coraz więcej surowca. Zachęcają wysokie ceny skupu

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: BGŻ BNP Paribas (em) | redakcja@agropolska.pl
05-12-2017,12:10 Aktualizacja: 05-12-2017,12:26
A A A

Według najnowszych danych Komisji Europejskiej w trzecim kwartale dostawy mleka w Unii Europejskiej zwiększyły się rok do roku o 2,5 proc. do 38,7 mln ton. A jeszcze w pierwszym półroczu były o 0,5 proc. niższe.

Od lipca do końca września dostawy surowca u dziesięciu największych unijnych producentów (z wyjątkiem Holandii)  były większe niż rok wcześniej - donoszą analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

mleko, produkcja mleka, bydło mleczne, cena mleka

Mleko rekordowo drogie. Producenci otrzymują niemal 1,5 złotych za litr

Cena mleka we wrześniu według Głównego Urzędu Statystycznego wyniosła 1,48 złotych za litr i była wyższa o 23,4 proc. niż w październiku 2016 r. i o 2,4 proc. od ceny wypłaconej we wrześniu 2017 r. Ceny artykułów mleczarskich, jak...

W Niemczech poszły w górę o 1,2 proc., we Francji o 0,6 proc, w Wielkiej Brytanii o 2,9 proc., a w Polsce o 5,5 proc.

Eksperci zwracają uwagę, że w Irlandii producenci dostarczyli aż o 10,1 proc. więcej mleka niż przed rokiem. Z kolei we wspomnianej Holandii do mleczarni trafiło o 1,1 proc. surowca mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem. To efekt spadku pogłowia krów (o 50 tys. sztuk r/r) spowodowanego koniecznością ograniczenia emisji fosforanów.

Łącznie od początku roku do końca września do mleczarni w UE dostarczono 118 mln ton mleka, czyli o 0,4 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2017 r. Polska - po Irlandii - była drugim krajem we Wspólnocie o największym wzroście wolumenu dostaw mleka w br. o 386 tys. ton.

Do rozwoju produkcji zachęca hodowców bydła wysoka cena skupu. We wrześniu mleczarnie w UE płaciły średnio 36,71 euro za 100 kilogramów (+32 proc. r/r) - najwięcej od ponad trzech lat. Średnio w pierwszych dziewięciu miesiącach br. stawki skupu były o 24 proc. wyższe niż przed rokiem.
 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2021

Hoduj z głową bydło:

-Zaburzenia rozrodu

-Na dobry start

-Inwestuje w kolejne roboty

-Monitoring kiszonek

-Krowy lubią czochradła

 

PRENUMERATA