Dlaczego zawartość tłuszczu w mleku spada?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
24-01-2023,8:30 Aktualizacja: 24-01-2023,14:51
A A A
Zbyt niska zawartość tłuszczu może wynikać ze zbyt wysokiego udziału pasz treściwych w stosunku do objętościowych. Zaburzenie to może być również efektem zbyt mocno rozdrobnionej dawki pokarmowej. 
 
Tłuszcz w mleku powstaje z substancji tłuszczowych krwi oraz z lotnych kwasów tłuszczowych, które są produktami przemiany zachodzącej w żwaczu w wyniku fermentacji włókna przez mikroorganizmy.
 
Niskiej zawartości tłuszczu może sprzyjać wysoki udział pasz treściwych w stosunku do objętościowych lub zbyt mocno rozdrobniona dawka pokarmowa.
 
Blattin Polska, konferencja, hodowcy bydła i producenci mleka, wspomaganie wysokoprodukcyjnych krów, bydło mleczne,

W lutym rusza cykl szkoleń Blattin Polska

Cykl konferencji dla hodowców bydła i producentów mleka potrwa od 6 do 10 lutego. W ramach szkolenia eksperci omówią jak wspomagać produkcję wysokowydajnych krów.   Firma Blattin Polska organizuje XX jubileuszową...
 
Tak więc duże dawki kukurydzy i zbóż, a tym samym wysoki udział skrobi, zwłaszcza szybko fermentowanej w żwaczu, sprzyja obniżeniu tłuszczu w mleku. 
 
Konsekwencją tych błędów żywieniowych często jest kwasica metaboliczna. Prowadzi ona do obniżenia pH środowiska żwacza, co ogranicza aktywność bakterii celulolitycznych odpowiedzialnych za rozkład włókna.
 
O przyczynach zbyt niskiej zawartości tłuszczu w mleku będzie można dowiedzieć się podczas jubileuszowej konferencji firmy Blattin. Temat ten szczegółowo omówi prof. dr hab. inż. Zygmunt Maciej Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. 
 
Cykl spotkań poświęcony będzie tematyce żywienia i wspomagania wysokowydajnych krów. 
 
Szczegóły dotyczące konferencji oraz formularz rejestracyjny znajdziesz TUTAJ
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA