Ceny żywca wołowego nieznacznie wzrosły

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
01-06-2020,12:35 Aktualizacja: 01-06-2020,12:25
A A A
Żywiec wołowy w skupie w połowie maja podrożał o 2% w porównaniu z poprzednim tygodniem. Jednocześnie jego cena była o 6% niższa niż w analogicznym okresie 2019 r. 
 
Cena zakupu żywca wołowego w Polsce w dniach 11-17 maj w porównaniu do poprzedniego tygodnia wzrosła o 2% i osiągnęła wartość 5,92 złotych za kilogram.
 
Cena ta była o 1 grosz za kilogram niższa niż przed miesiącem i o 6% niższa niż w analogicznym tygodniu 2019 r., informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
 
bydło mięsne, susza, Covid-19, koronawirus, buhaje czystorasowe, żywiec wołowy, PZHiPBM, limousine, charolaise, eskport

To nie koronawirus zagraża hodowli bydła

Ceny bydła mięsnego są obecnie niskie. Według najnowszych notowań zebranych przez ministerstwo rolnictwa zakłady mięsne za żywiec płacą niecałe 6 złotych za kilogram. Ceny bydła mięsnego będą wyższe? Trudno obecnie przewidzieć, jak w ciągu...
 
Za bydło rzeźne klasy R3 hodowcy w Unii Europejskiej uzyskiwali średnio 346,61 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli około 1545,14 złotych. 
 
Było to o 80 groszy więcej niż w poprzednich notowaniach. Cena uzyskiwana za bydło była o 1% niższa niż przed miesiącem i o 6% niższa niż przed rokiem. 
 
W drugim tygodniu maja zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe po 12,49 zł za kg.
 
Cena ta była o 0,4% niższa niż w poprzednim tygodniu i o 1% niższa niż przed miesiącem, a także o 4% niższa niż przed rokiem.
 
W wyniku spadku cen produktów wołowych, czego efektem jest pandemia koronawirusa, Komisja Europejska uruchomiła mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania świeżego i schłodzonego mięsa z bydła w wieku ośmiu miesięcy lub więcej.
 
Wnioski o zawarcie umowy na dopłaty można było składać od 7 maja w oddziałach KOWR.
 
Do 20 maja do prywatnego przechowywania łącznie w Unii Europejskiej zaoferowano 1 209 ton wołowiny z 9 krajów. 
 
Polska zgłosiła 431 ton wołowiny, Niderlandy 260 ton, Francja 180 ton, Austria 110 ton, Hiszpania 108 ton, Niemcy 40 ton, Włochy i Łotwa po 30 ton, a Irlandia 20 ton.
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA