Bydło w skupie tanieje

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
28-02-2023,10:50 Aktualizacja: 28-02-2023,9:38
A A A
Ceny skupu bydła w trzecim tygodniu lutego spadły. Producenci za bydło ogółem uzyskiwali średnio 10,74 zł za kilogram wagi żywej, czyli o 5 gr za kg mniej niż przed tygodniem.  
 
Bydło rzeźne w dniach od 13 do 19 lutego w ciągu tygodnia potaniało o 0,4% do wartości 10,74 zł za kg. Cena ta była o 0,8% wyższa niż przed miesiącem i o 10% niż uzyskiwali producenci przed rokiem. 
 
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 11,05 zł za kg wagi żywej. Notowania te były o 6,2% wyższe niż przed tygodniem oraz o 1,3% niż przed miesiącem, a także o 11,7% niż przed rokiem.
 

Wołowina nie szkodzi zdrowiu ludzi i środowisku

Wołowina przez przeciwników produkcji zwierzęcej jest obwiniana za ryzyko chorób ludzi, którzy ją spożywają. Alarmują oni również, że hodowla bydła negatywnie wpływa na środowisko. Czy te argumenty mają pokrycie w...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 11,64 zł za kg. Cena ta była o 0,4% niższa niż przed tygodniem i o 1,2% wyższa niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 10% droższe niż przed rokiem. 
 
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia nieznacznie podrożały o 0,1% do wartości 11,53 zł za kg. Cena ta była o 1% wyższa niż przed miesiącem oraz o 9,7% niż przed rokiem. 
 
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,83 zł za kg. Było to o 0,2% więcej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 0,5% wyższa niż przed miesiącem, a także o 8,4% niż przed rokiem. 
 
Jałówki powyżej 12 miesięcy kosztowały średnio 11,44 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,1% tańsze niż przed tygodniem oraz o 0,2% droższe niż przed miesiącem. Producenci jednocześnie uzyskiwali o 14,7% więcej za ten żywiec niż przed rokiem. 
 
W trzecim tygodniu lutego zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z buhajków do 2 lat średnio po 21,67 zł za kg. Cena ta była o 2% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 1% niż przed miesiącem oraz o 10,5% niż przed rokiem.
 
Producenci za byczki w wieku od 8 dni do 4 tygodni w typie mlecznym otrzymywali średnio 863 zł za sztukę, a za byczki w typie mięsnym 1202 zł. Byczki mleczne były o 0,2% droższe niż przed rokiem, a mięsne o 7,2% tańsze.
 

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2024

Hoduj z głową bydło:

-Gdy brakuje kiszonki z kukurydzy

-Kiszonki i woda nie mogą zamarzać

-Zimny wychów na zdrowie

-Jak walczyć z chorobami racic?

 

PRENUMERATA