Bydło w skupie pod koniec roku podrożało

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
05-01-2021,8:15 Aktualizacja: 04-01-2021,17:47
A A A
Cena skupu bydła rzeźnego pod koniec grudnia 2020 r. wzrosły. Jednocześnie były one nieco wyższe niż w tym samym czasie 2019 r., ale niższe niż w 2018 r. 
 
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w dniach 14-20 grudnia 2020 r. żywiec wołowy, podobnie jak tydzień wcześniej, kupowano przeciętnie po 6,45 zł za kg. 
 
Cena ta była o około 5% wyższa niż miesiąc i rok wcześniej, ale nie dorównywała notowaniom uzyskiwanym pod koniec 2018 r.
 
W Polsce w trzecim tygodniu grudnia kompensowane ćwierćtusze wołowe sprzedawano średnio po 13,70 zł za kg. Było to o 2 gr za kg więcej niż w poprzednim tygodniu.
 
bydło mięsne, wołowina, produkcja wołowiny, Unia Europejska, hodowcy bydła mięsnego, buhaje mięsne, covid-19, Brexit

Hodowcy chcą tylko uczciwej zapłaty za pracę

Hodowcy bydła mięsnego w mijającym roku napotkali na wiele wyzwań. O ile Brexit nie był dla nich zaskoczeniem, o tyle pandemia koronawirusa i związane z nią obostrzenia pojawiły się niespodziewanie. Covid-19 bezpośrednio wpłynął i wciąż wpływa na...
Ćwierci wołowe były jednocześnie o 4% droższe niż w analogicznym tygodniu listopada 2020 r. oraz o 6% droższe niż w tym samym okresie 2019 r.
 
Pod koniec 2018 r. byki w wadze żywej skupowano średnio po 7,41 zł za kg, a w wadze poubojowej po 13,35 zł za kg. 
 
Z kolei w grudniu  2019 r. byki w wadze żywej skupowano średnio po 6,82 zł za kg, a w wadze poubojowej po 12,39 zł za kg. 
 
W ostatnich dniach 2020 r. średnia cena byków w wadze żywej wynosiła 7,26 zł za kg, a w wadze poubojowej 13,25 zł za kg. Tak więc notowania te były odpowiednio o 0,15 i 0,1 zł niższe niż w 2018 r. 
 
Średnia cena jałówek kształtowała się na poziomie 6,63 zł za kg, a krów 4,69 zł za kg. Jałówki w wadze poubojowej pod koniec 2020 r. kosztowały średnio 12,82 zł za kg, a krowy 10,37 zł za kg.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA