Powracająca ketoza. Jak skutecznie zapobiegać i chronić stado

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: INTERMAG, (bea) | redakcja@agropolska.pl
08-07-2015,12:30 Aktualizacja: 08-07-2015,12:35
A A A

Subkliniczna ketoza to częsta choroba metaboliczna rozwijająca się u krów o wysokim potencjale produkcji mleka. Często bywa następstwem ujemnego bilansu energetycznego.

Ketoza przyczynia się do znacznego zmniejszenia wydajności oraz wzrostu podatności na wiele chorób, takich jak mastitis, metritis i przemieszczenie trawieńca.

Hodowcy bydła starają się zapobiegać oraz leczyć tę chorobę stosując we wlewie per os preparaty na bazie gliceryny. Jednak ta terapia nie zawsze przynosi oczekiwany rezultat. Wynika to z właściwości gliceryny − surowca, który nie eliminuje wszystkich czynników mających wpływ na występowanie ketozy u krów.

Co dziesiąta polska krowa choruje na ketozę

Na subkliniczną ketozę choruje aż 40-60 proc. wszystkich krów. Polskie wyniki wskazują, że w naszym kraju schorzenie to dotyka 11,5 proc. mlecznic. O ile w przypadku klinicznej ketozy objawy są widoczne, o tyle postać subkliniczną bez...

INTERMAG, jako rozwiązanie nawracającej ketozy proponuje preparat KETOWEG®, którego głównym składnikiem jest glikol. Prowadzone w niezależnych ośrodkach badania wykazały, że to właśnie glikol jest najlepszym rozwiązaniem przy zwalczaniu ciał ketonowych. Dodatek takich składników jak: kwas nikotynowy, witamina E, chlorek choliny, witamina B12, cynk oraz selen dodatkowo zapobiega tej popularnej jednostce chorobowej.

Preparat stosowany jako wlew do jamy ustnej, zapewnia skuteczną ochronę krów mlecznych przed rozwojem ketozy. Przy zastosowaniu produktu do mieszanki TMR, poza zwiększeniem energetyczności dawki, wpływa na wzrost lepkości mieszanki, co ogranicza jej sortowanie przez krowy i zmniejsza ryzyko kwasicy.

Zalety preparatu KETOWEG®

  • dostarcza substancje glukoplastycze, zwiększające poziom glukozy we krwi;
  • wprowadza grupy metylowe, niezbędne dla prawidłowych przemian metabolicznych w wątrobie;
  • uzupełnia istotne dla poprawy odporności organizmu krowy składniki: witaminę E oraz selen i cynk;
  • poprawia przemiany tłuszczowe − dostarcza niacynę, witaminę niezbędną do syntezy L-karnityny, która sprzyja przemieszczaniu kwasów tłuszczowych przez membrany mitochondriów i umożliwia ich utlenienie;
  • zapobiega stłuszczeniu wątroby – obecna w preparacie cholina jest wykorzystywana w syntezie fosfatydylocholiny (lecytyny), niezbędnej do formowania nośnika tłuszczu VLDL, który wyprowadza tłuszcz i cholesterol z wątroby.
Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu