Stany Zjednoczone zwiększają eksport wieprzowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
22-02-2016,10:50 Aktualizacja: 22-02-2016,11:28
A A A

W 2015 roku Amerykanie zwiększyli sprzedaż mięsa wieprzowego o 2 proc. do ponad 1,5 mln ton. Eksport poszybował w górę przede wszystkim w ostatnim kwartale, co pomogło uzyskać dobry rezultat za cały rok.

Wieprzowina z USA stała się ponownie atrakcyjna na rynku światowym dopiero w dwóch ostatnich miesiącach minionego roku - informuje FAMMU/FAPA. Od stycznia do listopada Stany Zjednoczone nie mogły skutecznie konkurować z innymi eksporterami z powodu bardzo silnego dolara.

cena tuczników w USA,

Cena tuczników w USA wzrosła

Średnia cena wagi bitej ciepłej w USA osiągnęła 65 centów za funt. To w przeliczeniu na polską walutę daje 5,65 zł za kg – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. W USA przed rokiem cena wbc...

Największym odbiorcą mięsa pozostał Meksyk, gdzie trafiła ponad jedna trzecia towarów. Spadły z kolei wysyłki do Japonii, Kanady i Chin. Niższy wywóz do tego ostatniego kraju wynikał z faktu, że niemal przez cały rok niewiele amerykańskich zakładów pakujących mięso posiadało zezwolenia na sprzedaż wieprzowiny do Państwa Środka. Dopiero pod koniec roku władze w Pekinie zatwierdziły więcej firm z USA.

Ceny jednostkowe w eksporcie mięsa ze Stanów Zjednoczonych były w 2015 r. o 19 proc. niższe niż rok wcześniej (silna pozycja dolara). Wartość wywozu spadła zatem przez rok o 18 proc. do ok. 4 mld dolarów.

W 2015 r. wzrosły również wysyłki wieprzowiny z Kanady (+1,3 proc. do ok. 891 tys. ton). Podobnie jak w przypadku USA, kraj ten zwiększył wywóz dopiero w ostatnim kwartale roku (+12 proc.). Wartość wywozu spadła o 8 proc. do 2,9 mld dolarów kanadyjskich.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu