Rosyjska agresja na Ukrainę zdestabilizowała rynki żywności

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Magdalena Jarco PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
09-06-2022,13:05 Aktualizacja: 09-06-2022,13:10
A A A

Inwazja Rosji na Ukrainę zdestabilizowała światowe rynki żywnościowe i sprawiła, że w górę poszybowały ceny podstawowych produktów rolnych, które eksportował nasz wschodni sąsiad - stwierdza Polski Instytut Ekonomiczny.

Najnowsze odczyty światowego indeksu żywności pokazują, że stawki na międzynarodowych rynkach pozostają rekordowo wysokie. Główny indeks FAO pomiędzy marcem i majem jedynie nieznacznie zmalał, osiągając 157,4 pkt. (spadek o 2,3 pkt. podczas 2 miesięcy)". Analitycy PIE przypomnieli, że w marcu wzrósł do 159,7 pkt., osiągając najwyższy pułap w historii - o 34 pkt. wyższy niż w 2021 r.

Andrzej Gantner, Polska Federacja Producentów Żywności, produkcja żywności

Koszty producentów żywności rosną lawinowo. Mają też inne problemy

Żywność w sklepach podrożała średnio o kilkanaście procent, ale koszty producentów zwiększyły się trzy–czterokrotnie. To będzie się odbijać na cenach i jesienią okaże się, z zakupu jakich produktów Polacy zrezygnowali z powodu...

"Rosyjska agresja na Ukrainę sprawiła, że znaczna część ukraińskiej produkcji rolnej tkwi w magazynach i portach nad Morzem Czarnym zablokowanych przez rosyjską armię" - podkreślili eksperci w wydaniu "Tygodnika Gospodarczego PIE". Przywołali szacunki, według których 22-25 mln ton zbóż i nasion oleistych czeka na eksport.

Instytut zwrócił uwagę, że największy wzrost odnotował indeks cen olejów FAO, który po wybuchu rosyjskiej agresji osiągnął 251,8 pkt., co oznacza, że był o 53 proc. wyższy niż średnio w 2021 r.

"Odzwierciedla to duże znaczenie Ukrainy i Rosji w produkcji nasion oleistych i olejów. W kwietniu i maju indeks cen olejów osłabił się, ale nadal pozostaje wyraźnie powyżej poziomu z zeszłego roku" - informują analitycy.

Jak zaznaczono w "Tygodniku Gospodarczym PIE", od wybuchu rosyjskiej inwazji znacznie wzrósł też indeks cen zbóż, który wynosi 173,4 pkt. - o 32 proc. więcej niż średnio w 2021 r.

Krajowa Grupa Spożywcza, Andrzej Śliwka, Rafał Romanowski, holding spożywczy

Krajowa Grupa Spożywcza ma wzmocnić bezpieczeństwo żywnościowe kraju

Kapitał własny Krajowej Grupy Spożywczej wynosi 1,3 mld zł - powiedział Rafał Romanowski, wiceminister rolnictwa na sejmowej komisji rolnictwa. Andrzej Śliwka, wiceminister aktywów państwowych dodał, że w holdingu zatrudnionych jest ok. 5...

Indeksy FAO obrazujące ceny towarów, w których produkcji Ukraina miała mniejszy udział (mięsa, nabiału, cukru), również wzrosły, jednak mniej. Według FAO w latach 2022-2023 liczba osób niedożywionych może zwiększyć się o 8-13 mln w rezultacie wzrostu cen żywności wywołanych rosyjską agresją.

"Rosnące ceny żywności na światowych rynkach napędzają inflację. Poza problemami z podażą żywności wywołanymi rosyjską agresją, na ceny żywności wpływają także ceny paliw i nawozów" - zaznaczyli eksperci PIE.

Transport żywności i energia wykorzystywana do produkcji żywności są obecnie znacznie droższe niż przed pandemią. Czynniki te sprawiają, że w kolejnych państwach inflacja osiąga poziomy sprzed kilku dekad. Będzie to najbardziej dotkliwe dla państw rozwijających się.

Dodano, że rozchwianie rynku żywności zwiększa także problemy krajów, które już wcześniej borykały się z problemem hiperinflacji. Na przykład w Sudanie, który w 2022 r. importował z Ukrainy ponad 90 proc. pszenicy, Międzynarodowy Fundusz Walutowy prognozuje inflację na poziomie 245 proc. Z kolei w Turcji w maju inflacja wyniosła 73,5 proc., a więc najwięcej od 24 lat.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu