Nadmiar nawozów fosforowych szkodzi mikroorganizmom w glebie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
25-03-2019,14:30 Aktualizacja: 23-05-2019,15:19
A A A

Fosfor jest niezbędny dla wzrostu roślin - bez niego są skarlałe, pozbawione koloru i dają mniejsze plony. Naukowcy dowodzą jednak, że nadmierne nawożenie fosforanami może szkodzić roślinom, upośledzając lub zmieniając działanie mikroorganizmów glebowych.

Badacze z Penn State University dr Terrence Bell i dr Jenny Kao-Kniffin postanowili sprawdzić, czy nawożenie zmienia działanie drobnoustrojów, tzn. czy wieloletnie nawożenie przez wpływ na organizmy w glebie przenosi się na zdrowie upraw.

ciągnik, agregat, pole, Sahryń

Fosfor i potas pod rośliny jare najlepiej stosować jesienią

Fosfor i potas wykazują małą zdolność przemieszczania się w profilu glebowym, dlatego wymagają mechanicznego wymieszania w całej warstwie ornej. Problem ten bardzo dobrze rozwiązuje uprawa pożniwna i orka przedzimowa. Rolnicy, którzy...

Z artykułu, który ukazał się na łamach "Phytobiomes Journal" wynika, że wszystko wskazuje na to, że właśnie tak jest: w glebie, której dostarcza się dużą ilość fosforu, rośliny rosną gorzej, a co więcej mikroorganizmy glebowe mogą negatywnie wpływać na plon.

Do takich wniosków doprowadził naukowców eksperyment z czterema generacjami lucerny (Medicago sativa), które rosły w podłożu o różnej koncentracji nawozów fosforowych.

Po osiągnięciu dojrzałości przez każde pokolenie, badacze przenosili niewielkie próbki gleby z mikroorganizmami z doniczek roślin o najlepszym wzroście do kolejnych siewek. Następnie sprawdzano, czy historia nawożenia wpływała na działanie drobnoustrojów nawet po zaprzestaniu dostarczania fosforu.

Okazało się, że lucerna rozwijająca się w glebie o wysokim stężeniu fosforu lub w obecności mikroorganizmów, które doświadczyły takich warunków, rosła gorzej niż okazy nawożone mniej lub wcale.

Dzięki wykorzystaniu sekwencjonowania DNA naukowcy przekonali się, że skład mikroflory glebowej w dużych stężeniach fosforu znacznie odbiegał od tego w innych warunkach.

Badacze uważają, że ich odkrycia wymagają dodatkowych badań, ale sugerują, że przenawożenie fosforem może mieć negatywny wpływ na produktywność upraw, upośledzając działanie mikroorganizmów w glebie, kluczowych dla zdrowia roślin.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu