Meksyk będzie importował wieprzowinę z Unii Europejskiej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
27-04-2016,11:50 Aktualizacja: 27-04-2016,12:46
A A A

Meksyk zgodził się na otwarcie rynku na świeżą wieprzowinę i przetworzone szynki z Hiszpanii. Niebawem do tego dalekiego kraju swoje produkty mają wysyłać kolejne państwa UE, być może także Polska.

Decyzja w sprawie eksportu produktów wieprzowych z Hiszpanii do Meksyku zapadła po wizycie przedstawicieli Komisji Europejskiej w Ameryce Północnej. W najbliższym czasie spodziewane jest zatwierdzenie importu świeżej wieprzowiny z Francji, a później z Niemiec, Rumunii i Włoch - informuje FAMMU/FAPA.  

wieprzowina, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, ceny wieprzowiny

Wieprzowina w marcu była najtańsza od 13 lat

Sto kilogramów wieprzowiny (kl. E) kosztowało średnio w marcu w państwach Unii Europejskiej 127,29 euro. To o 0,3 proc. mniej niż w lutym i aż o 9,8 proc. poniżej stawek sprzed roku. Eksperci podkreślają, że przeciętne ceny tego gatunku...

W maju meksykańskie służby planują audyt w Polsce i może to być szansa na eksport świeżych produktów wieprzowych z naszego kraju. Meksyk jest znaczącym importerem wieprzowiny - w 2015 r. sprowadził zza granicy ok. 750 tys. ton tego mięsa (99 proc. z USA i Kanady).

Phil Hogan, komisarz UE do spraw rolnictwa podkreślił, że pomimo rosyjskiego embarga w 2015 roku znacznie wzrósł eksport unijnej wieprzowiny. Nie przełożyło się to jednak jeszcze na poprawę dochodów producentów.

Unia i Meksyk rozpoczęły również rozmowy w sprawie handlu żywnością organiczną. Umowa może okazać się zbawienna dla sektora mięsa organicznego w tym państwie, który jeszcze raczkuje. Producenci tych produktów przegrywają konkurencję z wytwórcami tradycyjnie wytwarzanego mięsa.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu