420 tysięcy ludzi umiera co roku po spożyciu zakażonej żywności

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
07-12-2015,8:05 Aktualizacja: 07-12-2015,8:21
A A A

Około 420 tys. ludzi, w tym 125 tys. dzieci poniżej piątego roku życia, umiera co roku z powodu chorób będących wynikiem spożywania zakażonej żywności - ostrzegła Światowa Organizacja Zdrowia (WHO).

Na choroby przenoszone drogą pokarmową rocznie zapada ok. 600 mln ludzi. Analiza chorób, wywoływanych przez 31 rodzajów bakterii, wirusów, pasożytów, toksyn lub substancji chemicznych znajdujących się w żywności, wykazała, że najwięcej ludzi umiera z tego powodu w Afryce i Azji Południowo-Wschodniej.

Zdaniem WHO szczególnie dużym problemem jest spożywanie surowego lub niedogotowanego mięsa, świeżych płodów rolnych i nabiału. Wśród najczęściej występujących chorób przenoszonych drogą pokarmową są dur brzuszny i zapalenie wątroby typu A.

Margaret Chan, dyrektor generalna WHO zaapelowała do rządów państw świata o podjęcie większych starań w sprawie zapewnienia bezpieczeństwa żywności. WHO 420 tysięcy ludzi umiera co roku po spożyciu zakażonej żywności.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu