Wzrosło bezpieczeństwo i dostępność żywności w Polsce

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Newseria Biznes, (zac) | redakcja@agropolska.pl
24-07-2015,17:45 Aktualizacja: 24-07-2015,18:56
A A A

W Europie spada poziom bezpieczeństwa żywnościowego. Tylko cztery kraje, w tym Polska, zanotowały tendencję wzrostową.

W Polsce w stosunku do roku 2014 poprawił się zwłaszcza dostęp do żywności. Autorzy Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego dość nisko ocenili natomiast nakłady na badania i rozwój w rolnictwie oraz infrastrukturę drogową.

Zgodnie z najnowszą edycją Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego na całym świecie w 2015 roku zwiększył się poziom bezpieczeństwa żywieniowego.

zywnosc_polska_polki_sklepowe

Żywność potaniała o 21 proc. w ciągu roku

W czerwcu 2015 roku indeks cen żywności FAO stracił 1 proc. spadając do 165 punktów. Żywność była najtańsza od 5 lat. Spadek indeksu związany jest przede wszystkim z dużą globalną dostępnością do większości produktów spożywczych -...
Wyjątkiem jest Europa, w której zanotowano tendencję spadkową - wyniki aż 85 proc. krajów były gorsze niż w 2014 roku. Wskaźnik bezpieczeństwa żywnościowego dla 109 krajów na świecie w 2015 roku zwiększył swoją wartość o 1,4 pkt.

Na czele rankingu uplasowały się Stany Zjednoczone, na drugim miejscu Singapur, a na trzecim Irlandia. Polska zajęła 28. miejsce i znalazła się w gronie czterech państw europejskich, które zanotowały wzrost bezpieczeństwa żywnościowego.

- Jednym z wysoko ocenionych przez Economist Intelligence Unit czynników jest dostępność rolników do źródeł finansowania, programy żywnościowe, czyli wspieranie i budowa programów żywnościowych, również standardy żywieniowe - to są elementy, którymi przewyższamy inne kraje, zwłaszcza jeśli chodzi o naszych wschodnich sąsiadów. Te czynniki zostały ocenione na 100 punktów na 100 możliwych - mówi agencji informacyjnej Newseria Piotr Gill, dyrektor generalny DuPont.

W Polsce znacząco poprawiła się dostępność do żywności - wskaźnik ten zwiększył się o 3,6 pkt i wynosi obecnie 70 pkt na 100 możliwych.

[WIDEO] O poziomie bezpieczeństwa mówi Piotr Gill, dyrektor generalny firmy DuPont

Nieznaczne spadki zanotowały natomiast takie wskaźniki, jak osiągalność cenowa oraz jakość i bezpieczeństwo żywności.

Na świecie głoduje ponad 800 milionów ludzi

Żywność nie może być nigdy wykorzystywana jako narzędzie presji politycznej i ekonomicznej - głosi dokument przyjęty podczas 2. międzynarodowej konferencji Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w Rzymie. ...
W kategorii osiągalność cenowa Polska otrzymała 78,4 pkt, a w kategorii jakość i bezpieczeństwo żywności - 75 pkt. Dość nisko w indeksie oceniono natomiast nakłady na badania i rozwój w rolnictwie.

Ten wskaźnik już od czterech lat otrzymuje stosunkowo niskie noty autorów Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego.

- Drugim elementem jest infrastruktura drogowa. W ostatnim czteroleciu jesteśmy ocenieni bardzo nisko. Sąsiadujemy z krajami, które mają słabo rozwiniętą infrastrukturę drogową i to wpływa na wielkość tego indeksu - mówi Piotr Gill.

Wynik Polski jest o 0,5 pkt lepszy niż rok wcześniej. W ogólnym rankingu Polska spadła jednak z 26. na 28. miejsce, co spowodowane jest wyższymi notami innych krajów.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu