Wyjątkowa odmiana kiwi trafiła do sklepów. Jadalna także skórka

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
12-10-2015,14:10 Aktualizacja: 12-10-2015,14:19
A A A

2015 rok jest drugim sezonem, w którym do naszych sklepów trafiła odmiana MiniKiwi (Actinidia arguta), którą wyhodowano w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Owoce są mniejszą wersją popularnego kiwi, ale zasadnicza różnica tkwi w skórce, która jest jadalna. MiniKiwi hodowane są bez ochrony chemicznej i  zawierają niezwykle dużo cennych składników prozdrowotnych.  Wyróżniają się także atrakcyjnym wybarwieniem i smakiem.

mini_kiwi_pap

Mini kiwi można uprawiać w Polsce północno-wschodniej

Owoce mini kiwi (aktinidia ostrolistna), nadające się do spożycia zarówno na surowo, jak i w przetworach, można otrzymać z uprawy w Polsce północno-wschodniej. Olsztyńscy naukowcy dowiedli, że niektóre odmiany aktinidii nadają...
"Wielce prawdopodobne, że nowa odmiana kiwi znajdzie uznanie konsumentów. Dzięki promocji owoców MiniKiwi przez pracowników naukowych z SGGW, uprawa tej oryginalnej rośliny zyskuje w naszym kraju coraz więcej zwolenników - informuje uczelnia.

Projekt badawczy dotyczący Actinidia arguta  realizowany jest na Wydziale Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu SGGW przez zespół dr. hab. Piotra Latochy i finansowany  przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju.

Ma na celu opracowanie optymalnej technologii towarowej uprawy tej rośliny i wybór najlepszej odmiany.

"Powinno to w jeszcze większym stopniu przyczynić się do rozpowszechnienia uprawy tych nie tylko smacznych, lecz także niezwykle wartościowych owoców. Już teraz w różnych regionach Polski powstają kolejne plantacje MiniKiwi" - czytamy w komunikacie SGGW.

 

[WIDEO] Zapraszamy do obejrzenia materiału na temat nowej odmiany MiniKiwi (Actinidia arguta)

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu