Więcej polskich produktów rolno-spożywczych może trafić do USA

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Michał Boroń PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
05-05-2022,11:05 Aktualizacja: 05-05-2022,11:18
A A A

Perspektywy rozwoju dwustronnej współpracy w rolnictwie, bezpieczeństwo żywnościowe na świecie oraz wkład Polski i USA w jego zapewnienie - były tematami rozmowy Henryka Kowalczyka, ministra rolnictwa z Markiem Brzezinskim, ambasadorem USA w Polsce.

Podczas spotkania wymieniono opinie na temat perspektyw rozwoju dwustronnej współpracy w rolnictwie. Dodano, że ważnym tematem rozmowy było również bezpieczeństwo żywnościowe na świecie oraz wkład Polski i USA w jego zapewnienie.

eksport mięsa wieprzowego, wieprzowina, produkcja trzody chlewnej, eksport do Chin z USA,

Popyt na wieprzowinę z USA wciąż jest silny

Eksport mięsa wieprzowego z USA, mino ograniczenia importu ze strony Chin, nadal jest wysoki. Jest to efekt zwiększonego popytu na innych rynkach.   Chiny ograniczyły import wieprzowiny ze Stanów Zjednoczonych. Mimo to 2021 r. nadal...

Omówiono również program planowanej na 16 maja wizyty w Polsce Toma Vilsacka, sekretarza rolnictwa USA.

"Wicepremier Henryk Kowalczyk wskazał na pozytywny trend w eksporcie rolno-spożywczym do USA, w tym w zakresie sprzedaży mięsa wieprzowego. Podkreślił zainteresowanie szybkim otwarciem możliwości eksportu kolejnych kategorii produktów rolno-spożywczych, przede wszystkim jabłek i gruszek" - przekazało ministerstwo.

USA to jeden z najważniejszych polskich partnerów, jeżeli chodzi o wymianę handlową w sektorze rolno-spożywczym. Polski eksport na rynek amerykański w 2021 r. osiągnął poziom 725,3 mln USD (w 2020 r. - 612,1 mln USD).

USA zajęły pozycję lidera, jeżeli chodzi o import naszej wieprzowiny (w 2020 r. trzecia pozycja, po Czechach i Słowacji).
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu