Tak promuje się regionalne specjały z Kujaw i Pomorza

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
16-11-2016,8:10 Aktualizacja: 16-11-2016,8:14
A A A

Regionalna sieć Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, będąca częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, powiększyła się o dziesięć kolejnych podmiotów.

Uroczyste wręczenie certyfikatów nowym członkom odbyło się 15 listopada w Klinice Uzdrowiskowej "Pod Tężniami" w Ciechocinku.

Województwo kujawsko-pomorskie jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od stycznia 2012 roku. Główną ideą sieci jest stymulowanie rozwoju turystyki i lokalnej przedsiębiorczości, poprzez promocję lokalnych i regionalnych produktów żywnościowych, wytwarzanych z lokalnych surowców rolnych.

targi, kujawsko-pomorskie, żywność, Niemcy, Berlin, promocja, Zielony Tydzień

Kujawsko-pomorskie promuje regionalne przysmaki w Berlinie

Tradycyjnie, już po raz 23., województwo kujawsko-pomorskie bierze udział w Międzynarodowych Targach Rolno-Spożywczych Zielony Tydzień w Berlinie. To już 81. edycja tych największych światowych targów żywności, rolnictwa i...
- Kujawy i Pomorze to bogactwo przednich, wytworzonych z troską o jakość produktów spożywczych. Lista naszych wyrobów tradycyjnych jest długa, nie brakuje też wytwórców pielęgnujących kulinarną tradycję regionu, którzy z sukcesem promują kujawsko-pomorskie smaki - mówi marszałek Piotr Całbecki.

Charakterystyczne oznaczenie - biała czapka kucharska tzw. budyniówka z nożem i widelcem na błękitnym tle, wraz z opisem: "Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze" potwierdza, że wyróżnione nim produkty żywnościowe i potrawy charakteryzują się najwyższą jakością.

Wybierając tak oznakowane produkty, nabywamy żywność związaną z regionem - wytworzoną z surowców pochodzących z regionu Kujaw i Pomorza, z zastosowaniem tradycyjnych receptur i metod.

Członkami regionalnej sieci są małe i średnie firmy branży rolno-spożywczej - producenci i dystrybutorzy żywności, w tym gospodarstwa rolne, gospodarstwa agroturystyczne, przedsiębiorstwa rybackie, restauracje i inne punkty gastronomiczne oraz sprzedawcy hurtowi i detaliczni.

Lista Produktów Tradycyjnych, przysmaki regionalne, żywność regionalna, żywność tradycyjna, małopolska

Małopolska zgłasza kolejne regionalne potrawy na listę

Kolejnych 12 regionalnych wyrobów uzyskało rekomendację małopolskiej Rady do spraw Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego. Wcześniej wszystkie przysmaki zostały efektownie zaprezentowane. Mieszkańcy regionu czekają...
W ostatnich dniach grono członków powiększyło się o 10 kolejnych firm, które uzyskały prawo do posługiwania się marką sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze:

  • Dominik Raniszewski, Zajazd ,"Przy Kominku", Wielki Głęboczek (powiat brodnicki),
  • Ilona Zmudziejewska (wyroby cukiernicze), Koronowo (powiat bydgoski),
  • Henryk Bartoszewicz, firma Bax-Pol, Cierpice (powiat toruński),
  • BSM Group Sp. z o.o.-Sp.k., Toruń,
  • Wiesław Janasiński, Winnica Przy Talerzyku, Topolno (powiat świecki),
  • Mirosław Walczak, PPHU ,"Martina" w Żninie,
  • Klinika Uzdrowiskowa "Pod Tężniami", Spółdzielnia Usług Medycznych, Ciechocinek (powiat aleksandrowski),
  • PPHU Agromlecz Sp. z o.o., Lipno,
  • Jacek i Tomasz Paul, Pasieka Rodzinna, Gniewkowo (powiat inowrocławski),
  • PPHU Kwiecińscy Sp.j., Bożejewiczki (powiat żniński).

Nasza regionalna sieć Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze liczy już 49 członków - informuje biuro prasowe Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

Samorząd wspiera członków sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze poprzez organizację wielu działań promocyjnych. Dzięki temu członkowie zyskują dodatkowe okazje do promocji swoich produktów poprzez wspólny udział w targach, wystawach i wielu imprezach promujących dobrą żywność z regionu.

Firmy zrzeszone w ramach sieci regionalnej mają możliwość  zamieszczenia informacji o własnej działalności i ofercie na międzynarodowej stronie internetowej Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, a także w materiałach promocyjnych.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj