Święta coraz bliżej. Rusza sprzedaż karpia zatorskiego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
09-12-2014,9:35 Aktualizacja: 09-12-2014,10:17
A A A
Ponad 160 ton karpia zatorskiego, jedynego rodzaju tej ryby chronionego w Polsce unijnym certyfikatem, przygotował do sprzedaży przed Wigilią Rybacki Zakład Doświadczalny w Zatorze.  
 
Jak poinformował PAP Jerzy Adamek, dyrektor zakłądu, w tym roku cena zatorskiego karpia nadal będzie niska - w hurcie jest sprzedawany po około 10 zł brutto za kilogram, co powinno się przełożyć na około 14 zł w handlu detalicznym.
 
Według szefa RZD mimo wysokiej jakości, cenowo karp zatorski nie różni się od ryb pochodzących z hodowli w innych częściach kraju. 
 
- Cena za karpia wciąż jest bardzo niska i niezadowalająca. Niestety, znak karpia zatorskiego nie przekłada się na wyższą stawkę, bo ludzie szukają najtańszego towaru, który oferują im np. hipermarkety - zaznaczył Adamek.
 
Opłacalność hodowli karpia bardzo spadła - cena hurtowa jest na poziomie z 2008 r., a koszty produkcji wzrosły.
 
Żeby mieć pewność, że kupiliśmy oryginalnego karpia zatorskiego, najlepiej udać się osobiście do Zatora, gdzie przed Wigilią w specjalnych stoiskach można nabyć lokalny produkt w stanie surowym lub przyrządzony na wiele sposobów. 
 
Ryba będzie też dostępna w niektórych sieciach handlowych na terenie Małopolski, ale nie zawsze informują one o jej pochodzeniu, pojawiają się też na rynku podróbki.
 
Według Adamka o wyjątkowości karpia zatorskiego decyduje zarówno jego gatunek, jak i położenie stawów oraz sposób hodowli. 
 
Produkcja karpia zatorskiego prowadzona jest na terenie trzech sąsiadujących ze sobą gmin (Zator, Przeciszów i Spytkowice) w zachodniej części województwa małopolskiego. Gminy te od 2003 r. wspólnie realizują projekt "Dolina Karpia" Stawy hodowlane objęte są obszarem chronionym Natura 2000.
 
Do zarybiania używa się wyłącznie krzyżówek otrzymanych w Rybackim Zakładzie Doświadczalnym w Zatorze. Ryby w ekologicznej hodowli, żywiąc się głównie pokarmem naturalnym z niewielkim dodatkiem zbóż, dorastają do 1,2-2 kg wagi. 
 
Średnio na jeden hektar stawu przypada 300-600 sztuk karpi. Ryby odławiane są wcześniej i przed sprzedażą magazynowane w wodzie przepływowej pochodzącej z górskiej rzeki Skawy.
 
Karp zatorski w 2011 roku został wpisany na unijną listę produktów o chronionej nazwie pochodzenia. W ten sposób dołączył do ponad 1000 produktów chronionych w Unii Europejskiej ze względu na swoje tradycyjne pochodzenie lub specyficzną recepturę i produkcję.
Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu