Rząd łączy instytuty. Żywność będzie jeszcze bezpieczniejsza?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Katarzyna Lechowicz-Dyl PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
22-01-2020,13:10 Aktualizacja: 22-01-2020,13:36
A A A

Połączenie od 1 lutego Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. Aleksandra Szczygła oraz Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-Państwowego Zakładu Higieny to główny cel rozporządzenia, które przyjął rząd.

W praktyce do NIZP-PZH zostanie włączony IŻiŻ. Koszty połączenia, szacowane na 180 tys. zł, poniesie ten pierwszy instytut.

Sejmowa komisja rolnictwa, ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, ijhar-s

Żywność od pola do stołu ma być pod jedną kontrolą

Sejm skierował projekt ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych do komisji rolnictwa. Wszystkie kluby opowiedziały się za projektem, który powierza IJHAR-S kontrolę żywności od pola do stołu. Projekt ustawy został...

Centrum Informacyjne Rządu wskazało, że jeden instytut będzie efektywniej wspierał działania badawcze i rozwojowe dotyczące zdrowia, zwłaszcza te dotyczące kształtowania nawyków zdrowego stylu życia i żywienia, realizacji programów promocji zdrowia oraz bezpieczeństwa żywności.

Połączenie instytutów badawczych w jedną organizację będzie – zdaniem pomysłodawców zmian - miało pozytywny wpływ na wiele aspektów działalności, m.in. na komercjalizację wiedzy (działalność badawczo-rozwojową), zarządzanie (np. obiektami), gospodarowanie zasobami ludzkimi (wykorzystanie potencjału intelektualnego, kwalifikacji i doświadczenia kadry naukowo-badawczej) oraz finanse (racjonalne zakupy kosztownej aparatury badawczej).

W efekcie zmian utworzone zostanie Krajowe Laboratorium Referencyjne, które będzie prowadzić badania nad zanieczyszczeniami chemicznymi, materiałami do kontaktu z żywnością i mikrobiologią żywności. Rozszerzony ma zostać zakres badań instytutu o nowe obszary, np. analityka alergenów w żywności.

Etykieta Nutri-Score, oznakowanie żywności, wartość odżywcza produktów

Organizacje konsumenckie za nowymi etykietami na żywność

Europejskie organizacje konsumenckie chcą obowiązkowego wprowadzenia na produkty spożywcze w Unii Europejskiej pięciokolorowej etykiety Nutri-Score. Informuje ona o wartości odżywczej produktów w skali od A do E. Etykieta żywnościowa...

Zmiany mają stworzyć podstawy do szerszej współpracy międzynarodowej i osiągnięcia wyższej pozycji instytutu za granicą. Umożliwiona ma zostać realizacja programów typu "National Health and Nutrition Examination Survey", dających pełną ocenę stanu zdrowia ludności w Polsce.

Gdy projekt trafił do konsultacji, w ocenie skutków regulacji (OSR) wskazano, że szacowane niezbędne koszty związane z techniczno-administracyjnym dostosowaniem do nowej struktury instytucji wyniosą około 120 tys. zł i w całości zostaną poniesione przez NIZP-PZH.

Po przejęciu pracowników z IŻiŻ może wystąpić konieczność redukcji niektórych dublujących się etatów w 2020 r. Zakłada się, że koszty pracowniczych odpraw pieniężnych nie powinny przekroczyć 60 tys.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu