Rolnictwo ekologiczne w liczbach. Blisko 25 tys. producentów i 700 tys. hektarów
Eksperci prognozują, że w przyszłym roku liczba ekologicznych rolników i podmiotów przekroczy w Polsce 25 tysięcy. Według stanu na koniec zeszłego roku, było już blisko tego wyniku.
23 września przypada Dzień Rolnictwa Ekologicznego w Unii Europejskiej. W tym roku tego dnia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozpoczęło kolejną ogólnopolską kampanię promującą rolnictwo i produkcję ekologiczną.
„Celem działań jest popularyzacja wiedzy o certyfikowanej żywności ekologicznej, zwiększanie świadomości konsumentów oraz zachęcanie producentów do podejmowania produkcji w tym systemie” – wyjaśnił resort rolnictwa.

Krajewski: ministerstwu zależy na produkcji żywności ekologicznej
Prawie 700 tys. ekologicznych hektarów
Jednoczenie Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (GIJHARS) po raz dwunasty opublikował raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce. Wskazuje on na rozwój tego sektora w latach 2023-2024. Bo zanotowano wzrost zarówno liczby producentów ekologicznych, jak i powierzchni użytków rolnych objętych ekologicznymi metodami produkcji.
I tak, w Polsce według stanu na 31 grudnia 2023 r. rolnictwem ekologicznym zajmowało się 23 995 producentów. Najliczniejszą grupę (ok. 93 proc.) stanowili stricte producenci rolni. Pozostali prowadzili działalność w zakresie: przygotowania, wprowadzania na rynek produktów ekologicznych (z wyłączeniem importowanych z państw trzecich), przechowywania, importu, eksportu i akwakultury.
Rok później (31 grudnia 2024 r.) w Polsce było już 24 793 producentów ekologicznych (wzrost o 3,3 proc.). Największy przyrost był w województwach: pomorskim (o 16,6 proc.) i wielkopolskim (o 15,6 proc.).
„Łączna powierzchnia użytków rolnych, na których stosowana była ekologiczna metoda produkcji, wykazuje od 2019 r. tendencję wzrostową: w 2023 r. zwiększyła się do 636 021,4 ha, natomiast w 2024 r. do 691 471,1 ha. Oznacza to wzrost odpowiednio o 14,7 i 8,7 proc.” – wyliczyła inspekcja.

Produkcja ekologiczna – inspekcja wskazuje na odstępstwa
Dominuje ekologiczna produkcja roślinna
Autorzy raportu podkreślili ponadto, że od wejścia Polski do UE w 2004 r. liczba producentów ekologicznych, jak również powierzchnia ekologicznych użytków rolnych, wzrosły wielokrotnie.
„Struktura polskiego rolnictwa ekologicznego jest zdominowana przez produkcję roślinną, przy czym największy udział w powierzchni upraw mają zboża oraz rośliny paszowe. Jednocześnie odnotowano wzrost pogłowia drobiu i bydła mięsnego. W sektorze przetwórstwa dominują podmioty zajmujące się owocami i warzywami” – przekazał GIJHARS.
Jeśli chodzi tutaj o liczby, w 2024 r. 93,1 proc. ekologicznych producentów prowadziło gospodarstwa zajmujące się wyłącznie produkcją roślinną. Jedynie w 6,9 proc. gospodarstw utrzymywany był inwentarz ekologiczny (37 proc. gospodarstw ekologicznych prowadziło równocześnie produkcję nieekologiczną).
„W latach 2023 i 2024 największą powierzchnię upraw zajmowały zboża (ok. 30 proc.) oraz rośliny na paszę (ponad 20 proc.). Najmniejszy udział w strukturze upraw miały ziemniaki (0,4 i 0,3 proc.). Jeśli chodzi o ekologiczny inwentarz, w 2024 r. w porównaniu do 2023 r., wzrost liczby zwierząt zanotowano w przypadku drobiu i bydła na mięso” – wskazano w raporcie.

NIK: ARiMR nieterminowo wydała ok. 20 tys. decyzji o przyznaniu płatności ekologicznych
Rolnictwo ekologiczne wspierane przez dopłaty
Wynika z niego także, że największy udział w strukturze gospodarstw ekologicznych miały te o powierzchni od 10 do 20 ha oraz od 20 do 50 ha, natomiast najmniejszy - o powierzchni powyżej 100 ha.
Co istotne, eksperci oczekują, że w 2025 r. liczba producentów „eko” będzie wyższa niż w 2024 r. i powinna przekroczyć 25 tysięcy.
Warto przypomnieć, że rolnictwo ekologiczne w Polsce jest wspierane finansowo poprzez dopłaty dla producentów realizujących działanie „Rolnictwo ekologiczne” w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW) 2014-2020 oraz w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej (PS WPR) na lata 2023-2027.
Z pełną wersję raportu GIJHARS można zapoznać się tutaj.
Źródło: GIJHARS
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś