Regres w rolnictwie ekologicznym. Jesteśmy daleko w tyle, inni uciekają

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
23-07-2018,14:20 Aktualizacja: 23-07-2018,15:10
A A A

Rolnictwo ekologiczne zyskuje coraz więcej na znaczeniu w krajach Unii Europejskiej. Niestety, w Polsce jest zgoła inaczej. Ekorolnictwo jest w powijakach, a rodzimi producenci często czują się pozostawieni sami sobie.  

Felix Prinz zu Loewenstein, szef niemieckiego Związku Ekologicznej Gospodarki Żywnościowej zdradził ostatnio, że tamtejsi rolnicy codziennie przestawiają na rolnictwo ekologiczne powierzchnię równą 457 boisk piłkarskich.

trzoda chlewna, ekologiczna hodowla trzody chlewnej, produkcja wieprzowiny, strategia rozwoju rynku mięsa wieprzowego

Małe i ekologiczne hodowle otrzymają wsparcie

Rynek mięsa wieprzowego w Polsce ma nową strategię rozwoju. Największe organizacje branżowe porozumiały się co do wspólnej przyszłości tego sektora. Strategia zakłada wsparcie dla małych oraz ekologicznych hodowli trzody chlewnej. Zwłaszcza...

Dorota Metera, prezes jednostki certyfikującej Bioekspert w rozmowie z Programem Pierwszym Polskiego Radia potwierdza, że farmerzy zza Odry czują, że rząd popiera ten kierunek, o czym świadczy m.in. 20 milionów euro przeznaczane co roku na rozwój ekorolnictwa. Na tą branżę stawiają też mocno m.in. Francja, Estonia czy Finlandia.

NIK, który przygotowuje raport na ten temat, już teraz wspomina o regresie w rolnictwie ekologicznym w Polsce. Ekspertka zwraca uwagę, że brakuje jasno zdefiniowanych celów rozwojowych branży, więc nic dziwnego, że jesteśmy pod tym względem daleko za innymi państwami Wspólnoty.

Liczy, że władze wyciągną wnioski z informacji podawanych przez izbę i opracują stosowną strategię. Wskazuje ponadto, że rolnicy ekologiczni często czują się pozostawieni sami sobie, i to mimo funkcjonującego systemu doradztwa.

- W rolnictwie ekologicznym przeciętny gospodarz ma dużo więcej problemów do rozwiązania. Chodzi m.in. o dostępność nasion, młodych zwierząt do produkcji, czy wreszcie rozmaite procedury biurokratyczne i dostęp do środków ochrony roślin - wskazuje.

Statystyczny Polak na produkty ekologiczne przeznacza rocznie zaledwie około 6 euro.
 

źródło: Program Pierwszy Polskiego Radia

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu