Pszczoły z miasta dają dużo miodu wysokiej jakości

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
26-06-2016,9:50 Aktualizacja: 26-06-2016,9:55
A A A
Na dachach sześciokondygnacyjnego hotelu oraz 11-piętrowych budynków banku i biurowca w centrum Warszawy od kilku lat w 10 ulach hodowane są pszczoły. - Dają dużo miodu wysokiej jakości - powiedział Marek Barzyk, autor i opiekun przedsięwzięcia. 
 
Barzyk pochodzi z wielopokoleniowej rodziny pszczelarzy z Krościenka Wyżnego k. Krosna na Podkarpaciu. W 2012 r. na dachu warszawskiego hotelu zbudował pierwszą taką pasiekę w Polsce.
 
- Hodowane tam pszczoły dają wyjątkowo dużo miodu. Rekord padł w 2014 r., kiedy z jednego ula zebrano blisko 100 kg. Przypomnę, że średnia krajowa wynosi nieco ponad 15 kg, a w pasiekach wyspecjalizowanych otrzymujemy 30-35 kg miodu - zaznaczył pszczelarz.

pszczelarstwo, piotr całbecki, kujawy i pomorze

Produkują miód na dachu urzędu

Pięć pszczelich rodzin od początku czerwca zamieszkało na dachu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego przy placu Teatralnym w Toruniu. Owady są pod fachową opieką.   Piotr Całbecki, marszałek województwa ufa,...
Jego zdaniem, wysoka wydajność wynika ze sporej bazy pożytkowej dla pszczół. - Mają w pobliżu liczące 70 hektarów Łazienki, ogród botaniczny, kilka parków i ogródków działkowych - wymienił.
 
Miejskie pszczoły wytwarzają m.in. wielokwiatowy miód wiosenny, akacjowy, lipowy, czy miody późnoletnie. Niedługo po zainstalowaniu pierwszych uli przeprowadzono badania miodu. Zwrócono w nich m.in. uwagę na jego jakość i zawartość w nim tzw. metali ciężkich. 
 
- Wyniki okazały się zaskakujące. Miód jest bardzo dobrej jakości, a zawartość metali znikoma; mniejsza niż z pasiek na niektórych terenach rolnych - podkreślił Barzyk.
 
Pszczelarz chciał też sprawdzić różnicę w zachowaniu pszczół żyjących w ulach na różnych kondygnacjach. - Okazało się, że nie ma dla nich znaczenia, czy ich ule są na dachu sześcio-, czy 11–piętrowego budynku - zauważył.
 
Według Barzyka, pszczoły miejskie trzeba systematycznie monitorować, a ich hodowlą powinni zajmować się doświadczeni pszczelarze. Do życia w ulach na terenie miast zaleca też łagodniejsze odmiany owadów. - Sytuacja w środowisku miejskim jest trochę inna niż środowisku naturalnym. Trzeba ten proces mocniej kontrolować, żeby pszczoły nie stwarzały zagrożenia - powiedział.
 
Barzyk z hodowlą pszczół poza terenami ich tradycyjnego przebywania eksperymentuje od kilkunastu lat. - Pierwszą tego typu pasiekę zbudowałem w 2002 r. obok drukarni w Krośnie. Istnieje do dzisiaj i niewielu z okolicznych mieszkańców wie o jej istnieniu - zauważył.
 
Hodowla pszczół w miastach pojawiła się w krajach Europy Zachodniej, m.in. w Paryżu, Berlinie. W Polsce poza Warszawą pszczoły hoduje się m.in. Poznaniu, na Śląsku i w Krakowie.
Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu