Produkcja warzyw – szykują się większe zbiory?
Tegoroczną produkcję warzyw gruntowych ocenia się na ok. 4,0 mln t, tj. na poziomie wyższym o 5 proc. w porównaniu do roku ubiegłego.
Tak wynika z opublikowanego 31 lipca przez Główny Urząd Statystyczny (GUS) dokumentu pt. „Wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych1 w 2025 r.”.
Eksperci z GUS stwierdzili, że przebieg warunków pogodowych w pierwszych miesiącach okresu wegetacji nie był sprzyjający dla upraw warzyw gruntowych. Siewy prowadzono pod koniec marca i na początku kwietnia, jednak ich stopień zaawansowania wykazywał istotne zróżnicowanie regionalne.

Będzie 25 mln ton zbóż? GUS o tegorocznych zbiorach
Przymrozki i opady
„Głównymi czynnikami powodującymi opóźnienia prac polowych były niewystarczające ogrzanie oraz uwilgotnienie gleby. Utrudnienia dotyczyły także terminowego sadzenia do gruntu rozsad warzyw ciepłolubnych. Pogłębiający się w kwietniu i w pierwszej połowie maja deficyt opadów deszczu negatywnie oddziaływał na wzrost i rozwój roślin, powodując spowolnienie i osłabienie wschodów warzyw. Niedobór opadów ograniczał także efektywność zabiegów agrotechnicznych” – czytamy w dokumencie statystyków.
Według nich, w wyniku notowanych w kwietniu i maju chłodnych dni z przymrozkami doszło do powstania lokalnych strat przymrozkowych, przede wszystkim na plantacjach nieokrywanych. Notowane w drugiej połowie maja, czerwcu i lipcu opady deszczu przyczyniły się natomiast do poprawy bilansu wodnego gleby, co może zdecydowanie wpłynąć na zbiory warzyw, zwłaszcza warzyw korzeniowych.
„Ostateczny poziom produkcji warzyw gruntowych zależeć będzie jednak od warunków pogodowych w sierpniu i we wrześniu” – podkreślił GUS.
Od kapusty po cukinie
Jego szacunki zbiorów warzyw wskazują, że - na obecnym etapie produkcji - tegoroczne zbiory kapusty wyniosą ok. 591 tys. t, lecz decydujący wpływ na ostateczną wielkość będzie miało plonowanie odmian późnych.

Trwają "kradzione żniwa". Przez wilgoć zboża są porażone chorobami
„Produkcja kalafiorów jest szacowana na ok. 109 tys. t, brokułów na ok. 66 tys. t, a cebuli na ok. 639 tys. t. Zbiory marchwi wyniosą ok. 627 tys. t., pietruszki korzeniowej – ok. 165 tys. t, a buraków ćwikłowych – ok. 254 tys. t. Wzrost powierzchni uprawy w połączeniu z korzystnymi warunkami pogodowymi w lipcu przyczyniły się do zwiększenia produkcji pomidorów do ok. 221 tys. t. Zbiory ogórków w bieżącym roku oceniono na ok. 105 tys. t” – wyliczył GUS.
Z jego zestawienia wynika ponadto, że produkcja selerów korzeniowych wyniesie ok. 113 tys. t, zaś kukurydzy cukrowej – ok. 191 tys. t. Łączna produkcja dyni, kabaczka i cukinii jest obecnie szacowana na ok. 471 tys. t, natomiast zbiory pozostałych gatunków warzyw - na ok. 479 tys. t.
Źródło: GUS
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś