Producenci żywności z Mazowsza odebrali nagrody

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
08-05-2015,13:05 Aktualizacja: 08-05-2015,13:55
A A A

Pierogi drożdżowe, kuleczki z koziego sera i miód pitny - to niektóre produkty wyróżnione w konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego.

W tegorocznej, ósmej już edycji konkursu, wybrano najlepsze produkty spożywcze wytwarzane na Mazowsze w 2014 roku. Do komisji konkursowej zgłoszono 147 przysmaków, wyłoniono 14 laureatów i przyznano 6 wyróżnień.

Producenci z całego województwa byli oceniani w dwóch kategoriach: producenci indywidualni i przedsiębiorcy produkujący żywność z przeznaczeniem do sprzedaży rynkowej. W każdej grupie wybrano laureatów w siedmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody, napoje.

Marszałek Struzik powiedział podczas gali konkursu w Warszawie, że ideą tej rywalizacji jest rozwijanie małej i średniej przedsiębiorczości. - Chcemy stworzyć z mazowieckiej żywności produkt eksportowy najwyższej klasy. To jest jedna z naszych specjalizacji. Mazowsze to nie tylko potęga gospodarcza w obszarze wysokich technologii, ale też w obszarze żywności - powiedział Struzik.

Wśród laureatów w kategorii producentów indywidualnych znaleźli się:

  • Marianna Parzych za pierogi drożdżowe
  • Maria Kołakowska za staropolski piernik świąteczny
  • Wiesław Wiech za wędzoną słoninę chłopską
  • Sabina Mąka za kuleczki z koziego sera
  • Henryka i Stanisław Myszka za czarną porzeczkę z cukrem
  • Janusz Ambroziak za miód wielokwiatowy
  • Mirosław Pędzich za miód pitny trójniak.

Wyróżnienia zdobyli: Elżbieta Żebrowska za chłopską przyzuchę; Grażyna Stelmachowska-Kowalska za kozi ser twarogowy; Małgorzata Wojewódzka za gruszkę w syropie; Stowarzyszenie Inicjatyw Społecznych z Maciejowic za pasztet warzywny.

Wyróżnieni przedsiębiorcy to:

  • Robert Jasiński Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe ER za chleb bezpszeniczny
  • Zakład Ciastkarsko-Piekarniczy "Sylwia" za chrupiące bezy
  • Wyroby Mięsne-Regionalne Małgorzata Kwiatkowska za boczek rolowany
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarka w Sierpcu za ser królewski wędzony
  • Krokus Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk za powidła śliwkowe
  • Pasieka Murawscy Łukasz Murawski za miód ze spadzi iglastej jodłowej
  • Sad na zapieckach za naturalny sok jabłkowy.

Wyróżnieni dostali: Turska Dolina Mini Mleczarnia Elżbieta i Tomasz Rachoccy za masło turskie; Nalewkarnia Longinus za nalewkę z kwiatu czarnego bzu.

Ponadto podczas gali do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze dołączyło dziewięciu producentów i sieć liczy obecnie 67 firm i gospodarstw rolnych.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu