Producenci żywności chcą testów dla pracowników

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Robert Fiłończuk PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
19-03-2020,12:30 Aktualizacja: 19-03-2020,12:37
A A A

Organizacje zrzeszające producentów żywności zwróciły się do ministra zdrowia z prośbą o możliwość zabezpieczenia dla załóg zakładów testów na obecność koronawirusa, gdyby w którymś pojawiły się przypadki zakażenia pracowników.

"Musimy naszym zakładom przetwórczym, zwłaszcza w obszarach strategicznych dla wyżywienia społeczeństwa, zapewnić ciągłość produkcji. A jest to możliwe tylko i wyłącznie wówczas, kiedy będzie możliwe natychmiastowe odizolowanie osób zakażonych od reszty załogi i zbadanie pozostałych w trybie przyśpieszonym, tak żeby zminimalizować liczbę osób, które będą musiały opuścić zakład" - podkreślono w liście, udostępnionym przez biuro Polskiej Izby Mleka.

Kodeks Etyki Żywnościowej, ministerstwo rolnictwa, bezpieczeństwo żywności

Kodeks Etyki Żywnościowej podpisany. Konsument jest najważniejszy

Bezpieczeństwo konsumenta jest celem nadrzędnym - to podstawowa zasada Kodeksu Etyki Żywnościowej podpisanego w ministerstwie rolnictwa. Honorowy patronat nad Kodeksem sprawuje prezydent Andrzej Duda. "Wyrażamy przekonanie, że stosowanie zasad...

List do ministra Łukasza Szumowskiego podpisali szefowie sześciu organizacji: oprócz Polskiej Izby Mleka, również Polskiej Federacji Producentów Żywności, Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, Związku Polskie Mięso, Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego oraz Związku Polskich Przetwórców Mleka.

Sygnatariusze listu zwracają uwagę na konieczność zapewnienia priorytetowego (zaraz po najważniejszych służbach państwowych) dostępu zakładów przetwórczych do środków dezynfekujących oraz ubiorów ochronnych, np. masek, czepków, fartuchów ochronnych czy ochraniaczy na obuwie. "Bez tych środków produkcja w wielu zakładach przetwórczych jest praktycznie niemożliwa" - podkreślili.

W ich ocenie takie dyspozycje wydane powiatowym inspektorom sanitarnym będą w stanie zminimalizować rozprzestrzenianie się koronawirusa oraz ograniczyć ekonomiczne i społeczne skutki wykrycia COVID-19 wśród członków załóg zakładów, a przede wszystkim zapewnią społeczeństwu nieprzerwany dostęp do żywności.

"Sprawą kluczową dla zapewnienia ciągłości dostaw w łańcuchu żywnościowym jest także sprawne działanie logistyki. Powyższe postulaty dotyczą także przedsiębiorstw logistycznych, a w szczególności kierowców narażonych na codzienny kontakt z wieloma osobami. Masowe zachorowania w tej grupie zawodowej mogą doprowadzić do zatorów zarówno po stronie dostaw surowca, jak i dystrybucji żywności" - podkreślono w liście.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu