Polacy marnują tony żywności. Kosze pełne jedzenia

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
15-10-2015,9:20 Aktualizacja: 15-10-2015,9:45
A A A

Blisko 2 mln ton żywności rocznie marnuje się w polskich domach. Najwięcej wyrzuca się pieczywa, owoców, wędlin, warzyw oraz jogurtów - wynika z ogłoszonego raportu "Nie marnuj jedzenia 2015", przygotowanego przez Federację Polskich Banków Żywności.

Głównym powodem wyrzucenia jedzenia do kosza jest nieważny termin przydatności do spożycia (45 proc.). Jednak dla 12 proc. badanych przyczyną jest też niewłaściwe przechowywanie żywności, dla 10 proc. zbyt duże porcje posiłków, dla 9 proc. zakup złego jakościowo produktu, dla 8 proc. zbyt duże zakupy, a dla 8 proc. niesmaczny produkt.

Centrum Kompetencji Puławy, janusz igras, bezpieczna żywność

Polska żywność cieszy się coraz lepszą opinią na świecie

Centrum Kompetencji Puławy opublikowało raport, z którego wynika, że nasz kraj może stać się europejskim centrum produkcji i przetwórstwa żywności. Dużą rolę ma tu do odegrania branża nawozów. - Chodzi o dostosowanie...

Polacy wyrzucają najczęściej pieczywo (49 proc.), owoce (39 proc.), wędliny (38 proc.), warzywa (37 proc.) i jogurty (33 proc.). Do śmietnika trafia ponadto ser (16 proc.), ziemniaki (13 proc.), mleko (13 proc.), dania gotowe (10 proc.), mięso (8 proc.), jaja (3 proc.) ryby (2 proc.) oraz inne produkty (4 proc.).

Raport zwraca także uwagę na problem marnowania żywności przez uczniów szkół podstawowych i gimnazjów. Według nauczycieli 13 proc. uczniów marnuje jedzenie, a do kosza trafiają kanapki (58 proc.), surówki (42 proc.), zupy (34 proc.), kasza albo ryż (33 proc.), warzywa (30 proc.), owoce (29 proc.), mleko (27 proc.), ziemniaki (24 proc.) i mięso (20 proc.).

Straty żywności w Polsce są jeszcze większe, w sumie sięgają aż 9 mln ton - zwraca uwagę FPBŻ. Federacja przypomina jednak, że do marnotrawstwa dochodzi w domach i lokalach gastronomicznych, natomiast przy zbiorach, produkcji, przetwórstwie lub magazynowaniu do strat dochodzi w wyniku błędów i nieprawidłowości procedur.

Według raportu Polska znajduje się na 5. miejscu w UE (za Wlk. Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią) pod względem marnowania żywności. Autorzy opracowania na podstawie danych Eurostatu zwracają jednak uwagę, że na Zachodzie więcej jedzenia marnują konsumenci.

Polska żywność podbija Włochy. Wymiana handlowa nabiera tempa

Włosi coraz chętniej sięgają po produkty spożywcze i napoje produkowane w Polsce. Z danych Ministerstwa Gospodarki wynika, że tylko w tym roku wzrost dynamiki polskiego eksportu do Włoch oscyluje w granicach 12 procent. Włochy pozostają piątym...

W Polsce natomiast głównym źródłem strat jest branża spożywcza, choć jak zwrócił uwagę prezes Federacji Marek Borowski, zmniejszyły się one znacząco w ciągu ostatnich 10 lat. Zmniejszenie o połowę marnotrawstwa żywności w ramach wzorów zrównoważonej produkcji i konsumpcji zakłada jeden z celów rozwojowych ONZ do roku 2030.

Obecny na prezentacji raportu Marek Sawicki, minister rolnictwa przypomniał, że w krajach rozwiniętych, w tym w UE i USA, na śmietnik trafia około 30 proc. zakupionej żywności, dużo jedzenia marnuje się też wcześniej. Według niego gdyby wyeliminować straty i marnotrawstwo, można by wyżywić na świecie 1 mld głodujących ludzi.

- Nie ulega wątpliwości, że potrzeby żywnościowe świata będą rosły bardzo szybko. W najbliższych latach powierzchni uprawowej i możliwości produkcyjnych w rolnictwie będzie zdecydowanie mniej, niż trzeba na zaspokojenie potrzeb żywnościowych. A więc kwestia dbałości o dobre zagospodarowanie i racjonalne wykorzystanie żywności już wyprodukowanej będzie kwestią priorytetową - podkreślił szef resortu.

Minister przypomniał, że Polska od lat realizuje unijne programy wspierania najuboższych w żywność, a także organizowane przez Agencję Rynku Rolnego akcje: "Owoce i warzywa w szkole" oraz "Mleko w szkole".

- I to co jest dla mnie głęboko pouczające z pobieżnego przejrzenia raportu, to fakt, że te produkty, które powinny być najcenniejsze ze względu na przyzwyczajenia żywieniowe i wpływ na zdrowie młodzieży, a więc owoce i warzywa, są najczęściej wyrzucanymi produktami na śmietnik - zakończył Sawicki.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu