Nie wspieramy rolników. Polacy jedzą za mało warzyw i owoców

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
10-07-2018,12:25 Aktualizacja: 10-07-2018,12:33
A A A

Ponad połowa z nas uważa, że spożywanie większej ilości warzyw i owoców każdego dnia wpłynęłoby na poprawę samopoczucia. Jednak kilka razy dziennie sięga po warzywa zaledwie 12 proc. respondentów, a po owoce - tylko 14 proc. z nich.

Tak wynika z badania zrealizowanego na potrzeby kampanii "Warzywa i owoce - na szczęście!".

Polacy wciąż nie mają dostatecznej wiedzy na temat znaczenia warzyw i owoców w codziennej diecie oraz ich wpływu na nasze zdrowie i ogólny dobrostan. Nadal też, jak pokazują wyniki sondażu, za mało się ruszają.

marchew, plantacja

Poprawa parametrów jakościowych warzyw korzeniowych

Decydując się na uprawę warzyw korzeniowych z przeznaczeniem dla przetwórstwa, ogrodnik musi sprostać wymaganiom jakie wyznaczają zakłady skupujące produkty do przetworzenia, które dotyczą przede wszystkim ich jakości. Standardem jest...
Według badania głównym czynnikiem, decydującym o zdrowym stylu życia, jest zdaniem Polaków (27 proc.) unikanie stresu. Spożywanie kilku porcji warzyw i owoców dziennie, wskazane przez ponad 15 proc. ankietowanych, zajmuje w tym zestawieniu dopiero 10. miejsce.

I choć respondenci nieco częściej wymieniali uprawianie sportu bądź ćwiczeń, tylko 1/5 z nich uznaje je za element zdrowego stylu życia. W praktyce sytuacja wygląda znacznie gorzej - uprawia sport lub ćwiczy wyłącznie 15 proc. osób, a jedynie dla 12 proc. ankietowanych aktywności te są sposobem na odczuwanie szczęścia i zadowolenie z życia.

Tymczasem aktywność fizyczna znajduje się na pierwszej pozycji w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia. Według jego ekspertów codzienny ruch oraz spożywanie zalecanych produktów spożywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach, w tym kilku porcji warzyw i owoców dziennie, są kluczem do zdrowia i dobrego samopoczucia.

owoce, warzywa, szkoła, dzieci, KOWR, zdrowe odżywianie, żywność

Dzieci muszą jeść więcej owoców i warzyw

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa podsumował realizację Programu dla szkół w roku szkolnym 2017/2018. Dzieci spożyły ponad 162 mln porcji warzywnych oraz prawie 144 mln porcji mlecznych. Zasadniczym celem Programu jest zmiana nawyków...
Biorąc pod uwagę opinie ekspertów oraz wyniki przeprowadzonych badań, II edycja kampanii "Warzywa i owoce - na szczęście!", której celem jest promocja spożycia polskich warzyw i owoców oraz podkreślenie ich wpływu na naszą kondycję psychiczną i fizyczną, przebiega pod hasłem: "odWARZ się i… podejmij wyzwanie!".

- W pierwszej edycji kampanii staraliśmy się przekazać wiedzę i budować wśród Polaków świadomość dotyczącą wpływu warzyw i owoców na nasze zdrowie i dobry nastrój. Zainicjowaliśmy też dyskusję na temat szczęścia - co je determinuje, co oddziałuje na nasz dobrostan - mówi Agnieszka Falba-Gałkowska, dyrektor biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii, która jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

- Teraz chcemy przejść do realnego działania i dlatego w tym roku do wsparcia kampanii zaprosiliśmy ekspertów w swoich dziedzinach: dietetyka sportowego, trenera personalnego i psychologa sportu. Pokażą oni, jak wcielić w czyn zalecenia w trzech obszarach: właściwej, zrównoważonej diety, bogatej w warzywa i owoce, aktywności fizycznej oraz dobrego samopoczucia i motywacji do uprawiania sportu. Wprowadziliśmy również element rywalizacji, który z pewnością stanie się dodatkowym czynnikiem aktywizującym - dodaje Falba-Gałkowska.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu