Na unikatowym projekcie wszyscy mają zyskać. Rolnicy również

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
11-10-2018,12:30 Aktualizacja: 11-10-2018,12:37
A A A

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa pracuje nad nowatorskim na polskim rynku projektem platformy żywnościowej. Będzie to giełda, która umożliwi zawieranie kontraktów na dostawę produktów rolnych - poinformował Piotr Serafin, dyrektor generalny KOWR.

Chodzi przede wszystkim o zwiększenie konkurencyjności różnych podmiotów sektora rolno-spożywczego, o poprawę dochodów rolników, o przejrzysty podział zysku w handlu żywnością opartego na zasadzie partnerstwa.  

eksport, żywność, eksport żywności, agrobiznes, dywersyfikacja eksportu

W tym roku eksport żywności może osiągnąć 30 mld euro

W tym roku wartość zagranicznej sprzedaży żywności może zbliżyć się do 30 mld euro - ocenił minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski. Dodał, że o ponad 10 proc. wzrósł eksport do największego odbiorcy polskich produktów - Niemiec....

- Projekt "Platforma Żywnościowa" jest pionierskim rozwiązaniem na rynku polskim. Umożliwi uczestnikom rynku rolno-spożywczego np. przedsiębiorcom rolnym zawieranie kontraktów typu SPOT na dostawy produktów, a w dalszej perspektywie myślimy o stworzeniu platformy dla kontraktów terminowych - wyjaśnił szef KOWR.

Według Serafina, utworzenie platformy przyczyni się do koncentracji podaży krajowych towarów rolno-spożywczych, przez tworzenie dużych, jednorodnych partii oraz ograniczenie kosztów transakcyjnych i ryzyka handlowego. Możliwe będzie także ograniczenie ryzyka cenowego, w oparciu o wystandaryzowane umowy i produkty.

Użytkownikami "Platformy Żywnościowej" mają być grupy producentów rolnych, rolnicy indywidualni, autoryzowane magazyny pośredniczące w zawieraniu i rozliczaniu transakcji lub świadczące usługi magazynowania, spółki handlowe z obszaru przetwórstwa, firmy produkcyjne, handlowe oraz inwestycyjne.

produkcja żywności na małą skalę, powiatowy lekarz weterynarii, produkcja żywności, sprzedaż żywności

Sejm za ułatwieniami dla produkujących żywność na małą skalę

Zniesienie obowiązku przygotowania i zatwierdzenia przez powiatowego lekarza weterynarii projektu technologicznego zakładu - zakłada znowelizowana w czwartek przez Sejm ustawa. Nowe przepisy mają ułatwić produkcję żywności na małą skalę. Ustawa...

Projekt jest realizowany przez konsorcjum w skład, którego wchodzi Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej oraz Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego.

- Zakładamy utworzenie projektu w czasie 25 miesięcy, a więc jego realizacja jest przewidziana od czerwca 2018 r. do końca czerwca 2020. Kwota wykonania projektu oszacowana została na nieco ponad 11 mln zł - powiedział Serafin. Pieniądze będą pochodziły z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, w ramach programu Gospostrateg.

KOWR jako lider projektu będzie odpowiadał za realizację wszystkich wyznaczonych zadań. Będą to przede wszystkim opracowania: studium wykonalności projektu i zasad, procedur, wzorów dokumentów związanych z pilotażowym wdrażaniem projektu; przygotowanie stosownych regulacji prawnych oraz pilotaż proponowanego rozwiązania platformy żywnościowej. Ponadto zajmie się stroną informacyjno-szkoleniową projektu.

Natomiast analizy rynkowe zostały powierzone IERiGŻ. To właśnie jego eksperci określą m.in. jaki Polska ma potencjał, jakie produkty powinny być przedmiotem obrotu na giełdzie, określą parametry sprzedawanych produktów itp.  

Serafin dodał, że od czerwca trwają prace przygotowawcze do realizacji projektu. Odbywa się m.in. tzw. dialog techniczny, który poprzedza wszczęcie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego na opracowanie: studium wykonalności projektu oraz zasad, procedur, wzorów dokumentów związanych z pilotażowym wdrażaniem platformy, a także na pilotaż proponowanego rozwiązania platformy żywnościowej.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu