Miodowa musztarda z dyni na liście produktów tradycyjnych

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
24-11-2016,12:15 Aktualizacja: 24-11-2016,12:54
A A A

Miodowa musztarda z dyni to kolejny lubuski specjał, który znalazł się na liście produktów tradycyjnych resortu rolnictwa - poinformował Michał Iwanowski, rzecznik zarządu woj. lubuskiego.

Autorem wniosku o wpisanie miodowej musztardy z dyni - o różnych stopniach ostrości i nutach smakowych - na listę lubuskich produktów tradycyjnych jest Jan Wróblewski, właściciel pasieki "Debora" ze Szprotawy.  

Weekendy Otwartych Winnic, Lubuskie Centrum Winiarstwa w Zaborze, winnice, lubuskie

Lubuscy winiarze zapraszają na weekendy otwartych winnic

  W długi majowy weekend w woj. lubuskim rozpocznie się kolejna odsłona akcji weekendy otwartych winnic. Celem przedsięwzięcia jest promocja lokalnych winnic i walorów turystycznych regionu – poinformował Urząd Marszałkowski...

Piotr Czura z Departamentu Rolnictwa, Zasobów Naturalnych, Rybactwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego zapewnia, że miód ma właściwości prozdrowotne, przede wszystkim antybakteryjne, ponadto zawiera mikroelementy, ważne dla zdrowia witaminy, kwas foliowy, pantotenowy oraz biotynę.

- Dokładając do tego dynię bogatą w beta-karoten, potas, wapń, fosfor, witaminy z grupy B otrzymujemy musztardę nie tylko wzbogacającą smak, ale bardzo zdrową. Sama dynia korzystnie wpływa na leczenie nadciśnienia, wzmacnia - podobnie jak miód - układ odpornościowy, a co istotne podczas obróbki termicznej nie traci swych walorów odżywczych - powiedział Wróblewski.

Przepis na wytworzenie miodowej musztardy z dyni nie jest trudny. Po zebraniu zdrowych dyń i papryk, płuczemy je i kroimy w ćwiartki. Następnie pokrojone zapiekamy w piekarniku w wysokiej temperaturze. Tak upieczone kawałki wkładamy do dużego naczynia i blendujemy, dodając gorczycę, miód i przyprawy, mieszając jednocześnie drewnianą łyżką. Następnie nakładamy pastę do słoiczków i pasteryzujemy.
zbiory ślimaka winniczka, stanisław bąkowski,  Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Gorzowie Wlkp.

W Lubuskiem zbiorą 150 ton ślimaka winniczka

Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Gorzowie Wlkp. rozpoczęła przyjmowanie wniosków dotyczących pozyskiwania ślimaka winniczka. Zbiór mięczaków będzie możliwy od 20 kwietnia do 31 maja, a limit ustalony na ten rok dla woj....

Receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Kultywując tę tradycję każdego roku w Lesznie Dolnym w gminie Szprotawa organizowane jest "Święto Dyni".

Dynia wpisana jest w polskie tradycje kulinarne. W trudnych czasach okupacji była jednym z podstawowych warzyw, które umożliwiało przetrwanie w biedniejszych rodzinach. Z opowieści najstarszych mieszkańców, którzy po wojnie przyjechali na ziemie zachodnie z centralnej Polski wynika, że robiono wówczas wiele przetworów z tego warzywa.

Na ministerialnej liście produktów tradycyjnych znajduje się 59 produktów spożywczych i napojów z województwa lubuskiego.

- Pamiętam, kiedy na liście lubuskich produktów tradycyjnych było tylko 5 pozycji, dziś jest już 59. A może być jeszcze więcej lubuskich smaków. Dziedzictwo kulinarne naszego regionu jest niezwykle bogate. Lubuskie to tygiel kulturowy, a to oznacza także tygiel w jadłospisie - powiedziała Elżbieta Polak, marszałek województwa lubuskiego.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj