Ministerstwo określa cechy polskiej kuchni. I zaprasza do projektu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
27-11-2018,10:10 Aktualizacja: 28-11-2018,13:37
A A A

Resort rolnictwa zaprosił miłośników kuchni polskiej do współpracy przy projekcie "Kanon kuchni polskiej"/"Polskie dziedzictwo kulinarne". Chodzi o skodyfikowanie i określenie cech rodzimej kuchni.

"Celem projektu jest określenie i skodyfikowanie tradycyjnych cech, metod lub przepisów polskiej kuchni, bogactwa jej smaków, produktów i potraw, które będą uważane za podstawę tej kuchni" - poinformowało ministerstwo.

podlasie, Inkubator kuchenny, regionalne specjały, wsparcie dla rolnictwa, lokalne grupy działania, prow

Inkubatory kuchenne wesprą rolników w wytwarzaniu specjałów

Pomoc podlaskim rolnikom w wytwarzaniu i sprzedaży lokalnych specjałów będą świadczyć tzw. inkubatory kuchenne. Z UE z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na ten cel przwidziano prawie 3 mln zł. Inkubator będzie małym zakładem...
"Jest to próba uporządkowania tego obszaru tak, aby wspierać narodową tożsamość, doprowadzić do swoistego renesansu kuchni polskiej, a następnie zapewnić jednolity przekaz na arenie międzynarodowej" - czytamy dalej w komunikacie.

Kierownictwo resortu uważa, że setna rocznica odzyskania niepodległości przez Polskę to wyjątkowa okazja, aby rozpocząć nowy rozdział w popularyzacji polskiej żywności na świecie. Zaznaczono, że promocja naszych produktów powinna też szeroko obejmować kulinarne dziedzictwo.

Według ministerstwa „Kanon kuchni polskiej"/"Polskie dziedzictwo kulinarne" powinno być punktem odniesienia dla restauratorów, szefów kuchni, szkół gastronomicznych, dziennikarzy, działaczy kulinarnych, polskich placówek dyplomatycznych oraz wszystkich innych, którzy będą chcieli włączyć się w promocję i propagowanie naszej kuchni.

Liczba i wybór propozycji jest nieograniczony, a na obecnym etapie istotne jest przede wszystkim przesyłanie propozycji dań lub potraw nawiązujących do narodowego kulinarnego dziedzictwa. Wszystkie propozycje zostaną przeanalizowane i ocenione przez powołany zespół. Na dalszym etapie projektu będą przygotowywane przepisy kulinarne.

Aby włączyć się w działanie, propozycje potraw, które powinny znaleźć się w publikacji, należy przesyłać do 15 grudnia na adres: sekretariat.pj@minrol.gov.pl

[WIDEO] Polska żywność poszukiwana na świecie, stanowi nasze narodowe bogactwo

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu