Marnujemy setki milionów ton żywności. A wskaźnik FAO bije rekordy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Longina Grzegórska-Szpyt PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
30-06-2022,12:20 Aktualizacja: 30-06-2022,12:23
A A A

Prawie 930 mln ton żywności marnuje się rocznie w sklepach i w domach, na jednego konsumenta przypada średnio ok. 74 kg marnowanej żywności - wynika z raportu Food Waste Report 2022.

Jak podała firma Capgemini Polska, powołując się na badanie Capgemini "Food Waste Report 2022", prawie 930 mln ton żywności marnuje się na poziomie sprzedaży detalicznej i konsumpcji końcowej, przy czym większość przypada na konsumenta.

eksport żywności, Marcin Wroński, KOWR, produkty rolno-spożywcze

Polska coraz więcej zarabia na eksporcie żywności

Od stycznia do kwietnia wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski wzrosła w skali roku o 19,5 proc. do 14 mld euro. Głównie wywożono mięso drobiowe, papierosy, pieczywo i wyroby piekarnicze - poinformował KOWR. Z najnowszych...

- Każdego roku marnujemy ok. 74 kg żywności na osobę. Odpowiada to prawie 570 mln ton żywności na poziomie gospodarstw domowych - podaje Magdalena Dorożyńska z Capgemini Polska.

Z badania przeprowadzonego przez firmę wynika, że konsumenci są coraz bardziej świadomi tej sytuacji i chętni do zmian, ale potrzebują pomocy ze strony branży żywnościowej, czyli m.in. sklepów, w których się zaopatrują. Podobnie jak w przypadku wielu innych trendów społeczno-ekonomicznych, pandemia katalizowała świadomość marnowania żywności i we wszystkich grupach wiekowych, płci, a także niezależnie od poziomu dochodów.

- Aż 72 proc. konsumentów uważa się za świadomych problemu, w porównaniu z 33 proc. przed pandemią. 62 proc. twierdzi, że zdaje sobie sprawę z tzw. towarzyszącego marnotrawstwa zasobów (użytkowanie ziemi i wody, siła robocza itp.) w produkcji żywności - podała ekspertka.

Z badania wynika ponadto, że 58 proc. ankietowanych spodziewa się dalszego wzrostu cen żywności w ciągu najbliższych 12 miesięcy. "W tym kontekście 56 proc. osób chce zaoszczędzić na kosztach poprzez ograniczenie marnowania żywności, a podobny odsetek badanych twierdzi, że troszczy się o głód na świecie i chce przyczynić się do jego złagodzenia" - podali autorzy badania.

kontrola żywności, NIK, Waldemar Kraska, Marcin Wiącek , inspekcja sanitarna

Kontrola żywności jest sprawna? Resort zdrowia podważa raport NIK

Analiza Najwyższej Izby Kontroli była jednostronnie negatywna, a jej wnioski w wielu aspektach nieaktualne, niewłaściwe i wyolbrzymione - odpowiedział resort zdrowia na wystąpienie rzecznika praw obywatelskich w sprawie kontroli żywności....

Wskazali, że 61 proc. konsumentów uważa, że marki i sklepy powinny robić więcej, aby pomóc ograniczyć marnotrawstwo. Aż 91 proc. wolałaby kupować żywność od organizacji, które podejmują działania mające na celu ograniczenie marnotrawstwa.

"W połączeniu z szalejącą inflacją w marcu 2022 r. wskaźnik cen żywności FAO osiągnął rekordowy poziom 159,7, co oznacza wzrost cen o 30 proc. rok do roku" - podali eksperci.

Straty spożywcze i odpady stanowią jedno z najpilniejszych i najtrudniejszych wyzwań dla społeczeństwa.

Podkreślili, że jeśli uda nam się zaoszczędzić zaledwie 50 proc. żywności marnowanej obecnie każdego roku, może to rozwiązać problem głodu na świecie.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu