KRUS ostrzega: ta nieuleczalna choroba zagraża rolnikom
W środowisku pracy rolników występuje wiele czynników, które mogą się przyczyniać do wystąpienia obturacyjnej choroby płuc. Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego (KRUS) wskazuje na profilaktykę.
KRUS w swoim serwisie prewencyjnym podkreśla, że zagrażające m.in. rolnikom obturacyjne zapalenie płuc to określenie potoczne, które odnosi się do przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP), czyli postępującego schorzenia układu oddechowego, charakteryzującego się ograniczonym przepływem powietrza przez drogi oddechowe.
28 wypadków śmiertelnych w tym roku – KRUS podaje dane za trzy kwartały
Choroba nieuleczalna i postępująca
„Jej postęp prowadzi do zmniejszenia wydolności fizycznej, ograniczenia aktywności zawodowej, a w ciężkich przypadkach do niewydolności oddechowej. W Polsce na POChP choruje około 2 miliony ludzi, a na całym świecie prawie 400 milionów. Częściej występuje u mężczyzn niż u kobiet, głównie u osób starszych” – wskazuje Kasa.
Jak dodaje, główną przyczyną tego schorzenia jest długotrwałe narażenie na czynniki drażniące, zwłaszcza dym tytoniowy, prowadzące do zapalenia i zwężenia oskrzeli oraz uszkodzenia pęcherzyków płucnych, co objawia się rozedmą płuc.
„Choroba jest nieuleczalna i postępująca” – przekazuje rolniczy ubezpieczyciel.
Zagrożenia przy pracy rolników
I ostrzega przy tym, że w środowisku pracy rolników występuje wiele czynników, które mogą się przyczyniać do zachorowania na POChP. Chodzi o:
Przy przygotowywaniu kiszonek nietrudno o groźny wypadek. KRUS podpowiada, na co zwrócić uwagę
- pyły organiczne – kurz ze zbóż, siana, słomy, pasz, który wdychany przez lata może powodować przewlekłe zapalenie oskrzeli;
- pleśnie i mikroorganizmy – obecne w kiszonkach, sianie i paszach, mogą wywoływać reakcje alergiczne i stany zapalne w płucach;
- środki chemiczne – pestycydy, nawozy mineralne i inne preparaty stosowane w rolnictwie, które w połączeniu z pyłem mogą podrażniać drogi oddechowe;
- dym i spaliny – praca przy silnikach, spalanie odpadów rolniczych lub palenie w piecach w gospodarstwie;
- palenie tytoniu – jeden z najważniejszych czynników zwiększających ryzyko rozwoju POChP.
„Czynniki te działają kumulatywnie. Im dłuższa i intensywniejsza ekspozycja, tym większe ryzyko uszkodzenia płuc i pojawienia się objawów choroby” – czytamy w serwisie KRUS.
Chroniczne zmęczenie i duszności
Zastrzeżono tam, że rozpoznanie POChP jest trudne w początkowym okresie, ponieważ objawy bywają łagodne i wolno postępujące. Można wśród nich wymienić:
- przewlekły kaszel, często z odkrztuszaniem śluzu - szczególnie rano;
- duszność, początkowo przy wysiłku, później również w spoczynku;
- świszczący oddech i uczucie ucisku w klatce piersiowej;
- zmęczenie, osłabienie organizmu i częste infekcje dróg oddechowych.
42 mln zł w pół roku – tyle poszło na odszkodowania dla rolników za wypadki i choroby
„W miarę postępu choroby ograniczenie przepływu powietrza staje się coraz bardziej widoczne, a codzienne czynności stają się wyczerpujące, pojawiają się chroniczne zmęczenie i duszności” – wymienia Kasa.
Profilaktyka i ochrona rolników
Jednocześnie zaznacza, że rolnicy mogą znacząco ograniczyć skutki obturacyjnej choroby płuc poprzez świadomą profilaktykę – stosowanie ochrony w pracy, zmniejszenie ekspozycji na pyły i chemikalia, regularne badania oraz zdrowy styl życia.
Co istotne, skuteczna profilaktyka POChP obejmuje działania tak na poziomie indywidualnym, jak i środowiskowym. Są to:
- Ochrona układu oddechowego:
- stosowanie masek ochronnych z filtrami podczas pracy w zapylonym środowisku;
- zapewnienie odpowiedniej wentylacji w pomieszczeniach gospodarczych i magazynach pasz.
- Zmniejszenie ekspozycji zawodowej:
- mechanizacja prac, takich jak przenoszenie siana, słomy czy pasz;
- regularne czyszczenie, wietrzenie i utrzymywanie higieny w magazynach.
- Regularne badania i monitorowanie zdrowia:
- badania spirometryczne oraz konsultacje lekarskie w ramach profilaktyki NFZ;
- wczesne zgłaszanie objawów przewlekłego kaszlu lub duszności.
- Styl życia i edukacja zdrowotna:
- niepalenie tytoniu i ograniczenie ekspozycji na dym;
- zdrowa dieta i aktywność fizyczna wspierające układ oddechowy i odporność.
Choroby rolników według KRUS – dominują zakaźne
Powodowane przez kleszcze choroby zakaźne są najczęściej uznawanymi za te przynoszące uszczerbek na zdrowiu rolników. Chodzi o boreliozę i kleszczowe zapalenie mózgu. Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego (KRUS) - o czym już...
Choroby rolników według KRUS – dominują zakaźne
Choroby układu oddechowego
„Chociaż główną przyczyną POChP jest palenie tytoniu (około 90 proc. przypadków), ok. 10-20 proc. przypadków może mieć związek z narażeniem zawodowym i może być uznane za chorobę zawodową, jeśli jej rozwój jest związany z ekspozycją na szkodliwe czynniki w miejscu pracy, takie jak pyły, gazy i chemikalia” – podsumowuje KRUS.
Jak pisaliśmy, do KRUS od stycznia do końca września tego roku wpłynęło 271 wniosków o jednorazowe odszkodowanie z tytułu uszczerbku na zdrowiu wskutek choroby zawodowej - o 45 (19,9 proc.) więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
W okresie tych trzech kwartałów br. odnotowywano przede wszystkim choroby zakaźne lub pasożytnicze (głównie boreliozę) - 172 przypadki, ale także 16 przypadków chorób układu oddechowego.
Źródło: KRUS
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś