Fundusz wesprze Banki Żywności. Mniej jedzenia trafi na śmietnik?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: NFOŚiGW, (em) | redakcja@agropolska.pl
01-10-2018,11:25 Aktualizacja: 01-10-2018,11:42
A A A

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej przekaże kolejne 10 mln zł Bankom Żywności na lepsze przechowywanie i rozdzielanie żywności pozyskanej dla osób potrzebujących wsparcia.

8 października rozpocznie się przyjmowanie nowych wniosków w programie, z którego dotychczas skorzystało 14 Banków Żywności otrzymując w sumie ponad 4 mln zł dotacji.

promocja żywności, programy proste, komisja europejska, mięso, owoce, warzywa

Bruksela zaakceptowała polskie pogramy promujące żywność

Komisja Europejska zaakceptowała cztery polskie programy promujące żywność. Ich łączny budżet wynosi 11,2 mln euro, z czego współfinansowanie unijne wynosi ponad 8,5 mln euro - poinformował resort rolnictwa. Promowane będzie mięso oraz owoce...

O pieniądze będzie można starać się do 21 grudnia. Nabór w ramach programu priorytetowego"Racjonalna gospodarka odpadami, część 1. Selektywne zbieranie i zapobieganie powstawaniu odpadów" ma charakter ciągły, więc wpływające wnioski oceniane będą na bieżąco.

Planowany budżet, który zostanie rozdysponowany do 2021 r., to 10 mln zł bezzwrotnych dotacji (przewidziano dofinansowania do 100 proc. kosztów kwalifikowanych).  

Oferta skierowana jest do posiadających osobowość prawną organizacji non profit, mających status organizacji pożytku publicznego i pełniących funkcję "banków żywności", których jest w Polsce 32, z czego 29 zrzeszonych jest w Federacji Polskich Banków Żywności.

Udzielają bezpłatnej pomocy żywnościowej ponad 3,5 tys. organizacji i instytucji społecznych, za pośrednictwem których jedzenie trafia do blisko 1,5 mln najbardziej potrzebujących osób.

sprzedaż żywności, powiatowe inspektoraty sanitarne, rada ministrów, ministerstwo rolnictwa

Produkowanie żywności na małą skalę ma być łatwiejsze

Rząd przyjął projekt ustawy, który ma ułatwić produkowanie żywności na małą skalę. Przepisy przewidują m.in. zniesienie obowiązku przygotowania i zatwierdzenia przez powiatowego lekarza weterynarii projektu technologicznego zakładu. Chodzi o...

Zasadniczym celem dofinansowania przez NFOŚiGW projektów Banków Żywności jest rozwój infrastruktury technicznej procesów logistycznych związanych z pozyskaniem, magazynowaniem i dystrybucją niesprzedanych lub niespożytych artykułów żywnościowych.

Chodzi o takie przedsięwzięcia, jak: budowa, rozbudowa i modernizacja budynków magazynowych; zakup i instalacja wyposażenia magazynów; zakup specjalistycznych środków transportu (np. samochodów typu mroźnia, wózków widłowych i paletowych), czy zakup sprzętu komputerowego i oprogramowania.

To kolejne wsparcie funduszu na rzecz Banków Żywności. W ramach poprzedniego naboru (ogłoszonego w 2016 r.) dofinansowano 14 przedsięwzięć na łączną kwotę 4 109 020 zł.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu