Coraz więcej ludzi do wykarmienia. Rolnictwo przed wielkim wyzwaniem

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
10-12-2017,13:00 Aktualizacja: 10-12-2017,13:36
A A A

Przed rolnictwem stoi wyzwanie wykarmienia coraz większej liczby ludności przy jednoczesnej ochronie zasobów naturalnych środowiska. Gospodarze muszą być zatem bardziej innowacyjni i stosować zrównoważone metody produkcji żywności - uważają uczestnicy konferencji zorganizowanej przez Bayer.

Na Ziemi żyje ponad 7,5 mld ludzi, a w 2050 roku liczba ludności wzrośnie do 10 mld. Oznacza to, że zapotrzebowanie na żywność znacznie wzrośnie i rolnictwo będzie musiało sprostać temu wyzwaniu.

Bayer, konferencja Bayer, Nagroda AgroBioTop, Warszawa,  Beata Hasiów-Jaroszewska

Nagroda AgroBioTop przyznana

Na spotkaniu z dziennikarzami 5 grudnia w Warszawie, firma Bayer przedstawiła laureatkę, po raz pierwszy przyznawanej nagrody, AgroBioTop. Została nią dr hab. Beata Hasiów-Jaroszewska z Instytutu Ochrony Roślin-PIB w Poznaniu. AgroBioTop to...

Na pytanie, co jest obecnie najbardziej potrzebne rolnictwu uczestnicy spotkania odpowiadali, że są to badania naukowe, które muszą być wdrażane do praktyki, współpraca nauki z producentami, holistyczne (wszechstronne) podejście do rolnictwa, optymalizacja produkcji.

- By rolnictwo mogło być innowacyjne potrzebne są pieniądze na badania. Wydatki na naukę są obecnie na poziomie 0,41 proc. PKB. Jest to mało, a jeżeli jest mało środków, trzeba tym rozsądniej je wydawać - stwierdził profesor Tomasz Twardowski z Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN w Poznaniu.

- Należy więc dążyć do tego, by metody, które są dostępne, które jesteśmy w stanie wymyśleć połączyć i zastosować do wytworzenia produktu rynkowego, bo wtedy jest to sukces technologii - powiedział Twardowski.

Dodał, że np. przy produkcji serów czy soku jabłkowego niezbędne są enzymy otrzymywane przy pomocy nowoczesnej inżynierii genetycznej. Chodzi też o to, by innowacyjne produkty były produkowane przez polskich naukowców.

żywność, ceny żywności,  Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

Żywność będzie coraz droższa. Prognozy nie są optymistyczne

Ceny żywności i napojów bezalkoholowych w tym roku wzrosną o 5 proc. w porównaniu z ubiegłym, a w pierwszej połowie 2018 roku będą jeszcze wyższe - oceniają analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej....

Zdaniem profesora, potrzebne jest ponadto holistyczne, a wiec całościowe podejście do rolnictwa od strony wszystkich nauk - chemii, nauk przyrodniczych, ekonomii, polityki czy biznesu.

Dr. hab. Beata Hasiów-Jaroszewska z Państwowego Instytutu Badawczego Ochrony Roślin w Poznaniu uważa natomiast, że niezwykle istotna jest współpraca między naukowcami i producentami, by dobrze się nawzajem rozumieli. Dodała, że na razie ona "raczkuje".

Uczestnicy konferencji zwracali też uwagę, że w przyszłości produkcja żywności nie może się opierać na maksymalizacji efektów. Potrzebna jest jednak zmiana myślenia rolników, żeby zrozumieli, że na polu, na którym można wyprodukować 5 ton pszenicy nie uzyska 10 czy 15 ton, nawet stosując duże dawki nawożenia.

Chodzi nie tylko o zrozumienie ograniczeń, ale także wykorzystanie szans poprzez np. uprawianie odłogowanych działek. Trzeba wykorzystywać jak najmniej, ale tyle ile potrzeba środków ochrony roślin, nawozów, ale przy tym dbać także trzeba o glebę, retencję itp. Jeżeli udałoby się zoptymalizować technologię produkcji i wyedukować rolników na pewno byłoby dużej bliżej zrównoważenia rolnictwa.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu