Branża winiarska czeka na likwidację banderol. Wszyscy na tym zyskają

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Magdalena Jarco PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
13-11-2017,13:10 Aktualizacja: 13-11-2017,13:25
A A A

Likwidacja banderol na winach usunie największą barierę w rozwoju branży - przekonuje Katarzyna Włodarczyk-Niemyjska, dyrektor generalna Stowarzyszenia Importerów i Dystrybutorów Wina. Dla producentów i importerów oznacza to oszczędności ok. 300 mln zł rocznie.

Jadwiga Emilewicz, wiceminister rozwoju poinformowała, że Ministerstwo Rozwoju we współpracy z Ministerstwem Finansów pracuje nad projektem rozporządzenia znoszącego system banderolowania win. Projekt ma być gotowy do końca roku tak, aby w pierwszym kwartale przyszłego roku rozporządzenie weszło w życie.

smak i aromat polskich owoców, wino, wino z Polski, polskie wino, owoce

Polskie wina jakością wygrywają z zagraniczną konkurencją

Jeszcze do niedawna nikt nie słyszał o polskim winie. Sukcesem jest, że je produkujemy i że są coraz lepsze - mówi PAP enolog z Uniwersytetu Jagiellońskiego Adam Kiszka. Naukowiec - opiekun winnicy UJ - informuje, że w Polsce uprawa...

- Likwidacja banderol na winach usunie największą barierę w rozwoju branży winiarskiej w Polsce. Doprowadzi do ożywienia rynku i ułatwi działanie przedsiębiorcom - oceniła Włodarczyk-Niemyjska.

W jej ocenie wyrówna to szanse wejścia na rynek małych i średnich przedsiębiorców. - Wino stanie się towarem łatwiej importowalnym, łatwiej produkowalnym. Nie będzie trzeba ponosić tak wielkich kosztów, jak obecnie - powiedziała.

Według Agencji Rynku Rolnego w polskiej branży winiarskiej działa 197 producentów. - Ale z tego, co wiemy jako reprezentanci całego środowiska, w Polsce jest ok. 700 winnic. Ich liczba z roku na rok rośnie - zaznaczyła szefowa Stowarzyszenia Importerów i Dystrybutorów Wina.

Zwróciła też uwagę na ogromną skalę importu. - W Polsce rocznie działa 600-800 importerów. Liczymy, że dzięki zniesieniu banderol zmniejszą się koszty dla producentów i importerów wina w skali roku o 300 mln zł. To są ogromne kwoty - podkreśliła Włodarczyk-Niemyjska.

wino, Włochy, winogrona, zbiory winogron, zła pogoda, straty, Coldiretti

Koniec winobrania, z powodu suszy wina będzie znacznie mniej

We Włoszech zakończyło się winobranie - ogłosił związek rolników. Tegoroczne zbiory z powodu pogodowych anomalii, głównie rekordowej suszy, są jednymi z najmniejszych w ciągu ostatnich 70 lat. Wina będzie o jedną czwartą mniej niż...

Według niej ogromnym problemem jest "sama obsługa banderol". - Chociażby to, że trzeba złożyć wnioski o wydanie banderol do urzędów celno-skarbowych, odebrać je w Państwowej Wytwórni Papierów Wartościowych, przechowywać w odpowiednim miejscu, transportować w sposób zabezpieczony - wyliczyła.

Większość importerów wysyła banderole do krajów, z którego wino jest importowane i tam są one naklejane na butelki, a "gigantyczne koszy" z tym związane ponosi importer. - Co ciekawe jest wiele krajów, np. Francja, Grecja, Hiszpania, które odmawiają nam sprzedaży wina, bo naklejanie banderol jest dla nich problemem - powiedziała dyrektor SIiDW.

Kolejna kwestia, jak zaznaczyła, to wysyłka banderol za granicę. - W skali importu miliona butelek rocznie sama wysyłka banderol do producenta za pośrednictwem firm kurierskich to dla importera koszt 60 tys. zł rocznie. Do tego dochodzi transport. Problemem jest też to, że banderole się odklejają, a źle przyklejona banderola to przestępstwo skarbowe - wskazała.

przemyt wina, przestępczość, Bieszczadzki Oddział Straży Granicznej, straż graniczna

Pogranicznicy skutecznie walczą z przemytnikami wina

Kolejny w tym roku transport nielegalnego wina odkryli funkcjonariusze Bieszczadzkiego Oddziału Straży Granicznej. Ładunek był przewożony w samochodzie marki Mercedes Sprinter. Pogranicznicy zatrzymali pojazd do kontroli na terenie gminy Fredropol...

Poza tym, jak dodała, każdy producent czy importer musi posiadać faktury zakupu, sprzedaży, zezwoleń hurtowych i detalicznych. - Nie ma więc możliwości, żeby powstało miejsce na szarą strefę - oceniła. - Przy internetowym systemie dozoru EMCS w ramach UE, który pozwala kontrolować przepływ towarów akcyzowych "nie ma potrzeby dodatkowego poziomu kontroli, jakim rzekomo jest banderola - zaznaczyła Włodarczyk-Niemyjska.

Jak wyjaśniła, każdy importer musi do końca października danego roku zgłosić roczne zapotrzebowanie na banderole. - To znaczy, że każdy z tych przedsiębiorców musi określić, jak będzie wyglądać jego biznes w danym roku. A przecież to się może zmienić - zwiększyć lub zmniejszyć - podkreśliła.

- W przypadku importerów nie posiadających własnych składów podatkowych czas oczekiwania od momentu złożenia zapotrzebowania na banderole w urzędzie celno-skarbowym do otrzymania obanderolowanej butelki wina wynosi ok. dwa miesiące - zaznaczyła Włodarczyk-Niemyjska. Dodała, że gdyby nie obowiązek banderolowania, można byłoby dokonać od ręki zamówienia i dostawy towaru, a potem tylko opłacić podatek.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu