Ardanowski: inni mogą nam zazdrościć bezpieczeństwa żywnościowego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
26-08-2020,8:10 Aktualizacja: 26-08-2020,8:16
A A A

- Mamy dużo żywności, to jest efekt pracy rolników. Zapewnia to nam bezpieczeństwo żywnościowe, którego nam wiele krajów zazdrości - mówił Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa.

- Rolnictwo jest ważnym elementem rozwoju gospodarki, w pierwszej kolejności zapewnia nam żywność czyli to, bez czego nie jesteśmy w stanie przeżyć, zwłaszcza w okresie pandemii koronawirusa. Jeżeli Polska ma bezpieczeństwo żywnościowe, wówczas może myśleć o bezpieczeństwie, militarnym czy zdrowotnym - argumentował szef resortu.

pandemia koronawirusa, rolnictwo, produkcja żywności, bezpieczeństwo żywnościowe kraju

Coraz więcej zarabiamy na żywności. Rośnie znaczenie eksportu

Wartość produkcji żywności w Polsce od 2010 r. wzrosła o 57 proc. - napisali analitycy Santander Bank Polska. Dziś  przypada Dzień Polskiej Żywności. - W tym roku cała gospodarka, zarówno w Europie, jak i na świecie, została wystawiona...

Zdaniem polityka, problemem na świecie nie jest produkcja żywności, ale jej podział. Świat jest w stanie wyżywić wzrastającą liczbę ludzi, ale problemem jest marnowanie żywności na wielu etapach: w produkcji, w gospodarstwie, w handlu czy przy nieracjonalnych zakupach.

Wskazał, że ok. 30 proc. żywności marnowane jest na świecie, a głupotą jest marnowanie zasobów przyrody i pracy ludzkiej.

- Polska dzieli się żywnością eksportując ją do wielu krajów. Nasz kraju wytwarza jej znacznie więcej niż Polacy są jej w stanie zjeść, dlatego za granice trafia aż 80 proc. wyprodukowanej wołowiny, 60 proc. drobiu, 40 proc. mleka i jego przetworów, ogromna ilość warzyw owoców, koncentratu jabłkowego itp. - wyliczał Ardanowski.

Zaznaczył, że w tym roku epidemia bardzo skomplikowała handel zagraniczny, zerwane zostały łańcuchy dostaw, ale teraz wraca to do normy. Jego zdaniem, wszystko wskazuje na to, że Polska pozostanie dużym eksporterem produktów rolno-spożywczych. Rocznie eksportujemy za prawie 32 mld euro i chcemy tę pozycję utrzymywać.

ziemniaki, warzywa, Krajowe Dni Ziemniaka, potato poland 2020

Produkcja ziemniaków elementem bezpieczeństwa żywnościowego

Produkcja ziemniaków jest istotną gałęzią rolnictwa i ważnym elementem bezpieczeństwa żywnościowego Polaków - napisał w liście do uczestników i organizatorów targów i konferencji Potato Poland 2020 - XXVII...

Minister zauważył, że Polska, choć jest dużym krajem rolniczym, to nie może rywalizować pod względem ilości produkowanej żywności.

- Nie możemy produkować dużo i tanio - bo tu przegramy, trzeba postawić na jakość. Od kilku lat realizowany chcemy wykorzystywać naszą przewagę jaką jest wysoka jakość żywności, konkurować jakością, a nie ilością - powiedział.

Zaznaczył, że kolejną kwestią jest bezpieczeństwo żywności. Jak mówił, każda żywność musi być bezpieczna, nawet ta masowa, tania.

Polityk wskazał, że w najbliższych latach prace resortu będą koncertowały się na wzmocnieniu pozycji rolników w tzw. łańcuchu żywnościowym. Chodzi o sprawiedliwy podział marż między handlem, przetwórstwem, dystrybucją i producentem, czyli rolnikiem.

Poinformował, że podejmowane są także działania polegające na skróceniu drogi od rolników do konsumentów. Takim ułatwieniem jest wprowadzanie sprzedaży bezpośredniej przez rolników, możliwości przetwarzania żywności w małych gospodarstwach czy powstawanie ubojni przy gospodarstwach.

Dodał, że Ośrodki Doradztwa Rolniczego stworzyły w całej Polsce elektroniczną platformę polski e-bazarek, na której szybko pojawiło się wiele tysięcy ofert i setki tysięcy odsłon przez potencjalnych konsumentów.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu