Żywność z Polski i Europy jest bezpieczna

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
29-11-2016,13:25 Aktualizacja: 29-11-2016,14:13
A A A

Aż 97 proc. próbek żywności dostępnej w Europie było wolne od pozostałości środków ochrony roślin lub zawierało jedynie śladowe ich ilości - informuje w najnowszym raporcie Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Przedstawiciele EFSA zbadali prawie 83.000 próbek żywności z 28 państw Unii Europejskiej. Okazało się, że 97 proc. z nich spełniło bardzo rygorystyczne normy określone w przepisach - 53,6 proc. próbek nie zawierało żadnych pozostałości, a 43,4 proc. mieszczące się w normach śladowe ilości pozostałości środków ochrony roślin. W Polsce przebadano 2167 próbek, z których aż 98 proc. spełniało wszelkie  normy.  

owoce, warzywa, wyrzucanie żywności, żywność, spółdzielnia brzydki owoc

Brzydki Owoc ratuje tony żywności

Portugalska spółdzielnia Brzydki Owoc (Fruta Feia) uratowała przed wyrzuceniem blisko 400 ton warzyw i owoców. Oferowane przez nią produkty, z uwagi na swój nieatrakcyjny wygląd, są odrzucane przez placówki handlu...

Skontrolowano również żywność dla dzieci. W 91,8 proc. próbek z krajów Unii Europejskiej oraz Europejskiego Obszaru Gospodarczego nie znaleziono żadnych pozostałości środków ochrony roślin. Jeszcze lepiej było u nas, gdzie wszystkie próbki były "czyste".   

- Żywność w Polsce i Europie jest ściśle kontrolowana. Wyśrubowane normy dotyczące dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin w żywności są ustalane tak, aby dawki nawet kilkaset razy wyższe niż określone w przepisach, były dla naszych organizmów bezpieczne - skomentował wyniki badań Marcin Mucha, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu