Unia stawia na rozwój produkcji białka roślinnego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
23-11-2018,13:50 Aktualizacja: 23-11-2018,14:21
A A A

Komisja Europejska przyjęła sprawozdanie w sprawie rozwoju produkcji białka roślinnego w Unii Europejskiej. Dokonano przeglądu sytuacji w zakresie podaży i popytu oraz przeanalizowano możliwości dalszego rozwoju jego produkcji.

- Białko roślinne jest ważnym składnikiem wykorzystywanym przez europejski sektor rolno-spożywczy, który produkuje żywność i napoje, przestrzegając najsurowszych na świecie norm - mówi Phil Hogan, komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich.

pasze bez gmo, Adam Zaleski, De Heus, sejmowa komisja rolnictwa, śruta sojowa

Stosowanie pasz bez GMO doprowadzi do wzrostu cen mięsa

- Jeśli Polska wprowadzi zakaz stosowania soi GMO bez znalezienia stosownej alternatywy, nasza przewaga konkurencyjna mocno stopnieje. Ceny mięsa będą musiały wzrosnąć ok. 10-12 proc. - uważa Adam Zaleski, dyrektor generalny De Heus. Na posiedzeniu...

- Ze względu na różnorodne czynniki rynkowe i klimatyczne, europejska produkcja roślin wysokobiałkowych nie jest jednak na tyle duża, aby zaspokoić rosnący popyt na produkty z tego sektora. Sprawozdanie będzie stanowić ważny punkt odniesienia w ogólnounijnej debacie na temat tego, w jaki sposób zapewnić zrównoważony rozwój tego sektora. Sama komisja nie jest bowiem w stanie tego dokonać - dodał.

W dokumencie zwrócono uwagę na wiele istniejących instrumentów polityki i wniosków ustawodawczych, które mogą przyczynić się do wykorzystania gospodarczego i ekologicznego potencjału roślin wysokobiałkowych w UE.

To przede wszystkim wspieranie rolników uprawiających je za pośrednictwem proponowanej przyszłej WPR przez uwzględnienie tego sektora w krajowych planach strategicznych.

Bruksela planuje ponadto postawić na badania i innowacje finansowane ze środków programów badawczych UE i państw członkowskich oraz podwojenie budżetu programu Horyzont Europa na lata 2021-27.

KE zamierza też propagować korzystny wpływ białka roślinnego na odżywianie, zdrowie, klimat i środowisko. Na promocję w 2019 r. ma być przeznaczone blisko 200 mln euro.

Popyt na białko roślinne w Europie jest duży. Wspólnota co roku importuje ok. 17 mln ton białka surowego, w tym 13 mln sojowego. Od czasu reformy WPR w 2013 r. powierzchnia upraw soi w UE podwoiła się, osiągając prawie milion hektarów.

Podobne zjawisko dotyczy roślin strączkowych (groch polny, bób, soczewica, ciecierzyca) - od tego czasu ich produkcja w UE wzrosła niemal trzykrotnie.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu