Unia będzie skuteczniej kontrolować jakość żywności

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Jowita Kiwnik Pargana PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
16-03-2017,10:25 Aktualizacja: 16-03-2017,17:19
A A A

Parlament Europejski przyjął przepisy o zaostrzeniu kontroli bezpieczeństwa żywności na różnych etapach jej produkcji, przetwarzania i dystrybucji. Nowa legislacja ma m.in. zapobiec procederom fałszowania żywności i etykiet produktów spożywczych.

Przepisy zostały już wcześniej nieformalnie uzgodnione między posłami i Radą UE. Regulacje mają poprawić możliwość śledzenia żywności oraz zapewnić powstanie skuteczniejszego systemu kontroli jej jakości, i to na każdym etapie łańcucha produkcji.

Ryszard Zarudzki, ministerstwo rolnictwa, Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności

Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności ma zwiększyć ochronę konsumentów

Utworzenie Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności zmniejszy liczbę kontroli i zwiększy ochronę konsumentów - przekonywał do projektów dwóch ustaw wiceminister rolnictwa Ryszard Zarudzki podczas posiedzenia sejmowej...

Prawodawcy liczą, że nowe prawo po pierwsze zagwarantuje wysokie standardy żywności, trafiającej na unijny rynek, a po drugie ułatwi walkę z oszustwami i nadużyciami, takimi jak ujawniony w 2013 r. skandal związany ze sprzedażą koniny jako wołowiny.

Okazało się wtedy, że w wielu krajach UE praktykowano proceder dodawania koniny do wołowiny, w niektórych przypadkach zawartość koniny w produktach sprzedawanych jako wołowina wyniosła nawet 100 proc.

W wyniku skandalu wycofano wiele partii żywności m.in. z Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech i Czech.

- To prawo ma zapobiec skandalom, ale chodzi o coś więcej. Europejczycy mają prawo do najlepszych możliwych warunków zdrowotnych. Dlatego właśnie potrzebujemy surowych, dokładnych kontroli w całej Unii. Nowa legislacja ma także poprawić zdrowie i dobrostan zwierząt. Ma położyć kres praktykom maltretowania zwierząt na przykład podczas uboju - powiedziała Karin Kadenbach, austriacka socjaldemokratka odpowiedzialna za przygotowanie sprawozdania.

żywność, jakość żywności, podwójne standardy żywności, węgry, słowacja,

Jurgiel: Polska nie widzi problemu różnej jakości żywności

Polska nie dostrzega problemu podwójnych standardów żywności w UE, ale przyłączyła się do wniosku, by sprawą zajęła się Komisja Europejska - poinformował w poniedziałek w Brukseli minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel. O zajęcie się...

Parlament podkreślił, że chociaż unijne przepisy regulujące bezpieczeństwo żywnościowe należą do najbardziej restrykcyjnych na świecie, to jednak postępująca globalizacja rynku spożywczego i złożony łańcuch produkcji i dystrybucji żywności sprawiają, że wzrasta ryzyko oszustw. Dlatego konieczna jej poprawa jakości przeprowadzanych kontroli.

- Mamy nadzieję, że uda nam się przywrócić zaufanie europejskich konsumentów. Po skandalu związanym z używaniem końskiego mięsa mieli oni poważne wątpliwości dotyczące skuteczności systemu śledzenia produktów w łańcuchu dostawców mięsa. Parlament Europejski chciał rozwiać te obawy, dlatego opracowaliśmy zasady, które pozwalają właściwym władzom na zwalczanie fałszowania żywności oraz system odstraszających kar za naruszanie tych zasad - podkreśliła europosłanka.

Zgodnie z porozumieniem wynegocjowanym pomiędzy Parlamentem i Radą, wprowadzone zostaną m.in. surowe kontrole całego łańcucha żywnościowego, począwszy od kontroli żywności i pasz, po kontrolę wymagań weterynaryjnych, zdrowia roślin, pestycydów, dobrostanu zwierząt, zasad oznakowania geograficznego czy nadzór nad produkcją organiczną żywności.

Regulacje wprowadzą możliwość przeprowadzania niezapowiedzianych kontroli we wszystkich sektorach, wprowadzą skuteczniejsze środki walki z fałszerstwami i oszustwami oraz bardziej przejrzyste przepisy dotyczące importu zwierząt i innych produktów z krajów trzecich.

Komisja Europejska również będzie przeprowadzała regularne kontrole w UE i państwach trzecich w celu zagwarantowania, że regulacje są odpowiednio wdrażane na każdym etapie.

Nowe przepisy zaczną obowiązywać pod koniec 2019 r.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu