Rekordowo niskie spożycie pieczywa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
17-10-2016,8:50 Aktualizacja: 17-10-2016,9:00
A A A

Do rekordowego w historii minimum spadło spożycie chleba we Włoszech. Każdy w tym kraju zjada średnio 85 gramów pieczywa dziennie, czyli mniej niż dwie kromki. Obecnie pieczywa spożywa się o połowę mniej niż przed 10 laty.

Związek rolników indywidualnych Coldiretti, który ogłosił te dane w oparciu o wyniki sondażu, zauważył, że w ostatnich latach konsumpcja chleba raptownie spadała. W 2010 roku było to 120 gramów dziennie na osobę, a 35 lat temu - 230 gramów.

Kampania edukacyjna Chleb dobry, Fundacja Chleb to zdrowie, Grzegorz Łapanowski

Jedzenie chleba wyjdzie nam na zdrowie. Eksperci nie mają wątpliwości

Ruszyła kampania edukacyjna "Chleb dobry". Jej ambasadorem jest Grzegorz Łapanowski, który przekonuje, że chleb jest nie tylko zdrowy, ale należy także do grupy żywności najmniej przetworzonej. Kampania edukacyjna "Chleb...
Ale o tym, jak bardzo zmienił się sposób odżywania świadczy to, że w 1861, czyli roku zjednoczenia Włoch na każdego mieszkańca przypadał ponad kilogram pieczywa dziennie.

Jako pozytywny aspekt wskazuje się, że prawie połowa Włochów zrezygnowała z codziennego kupowania pieczywa i zjada to, które zostało z poprzedniego dnia. Jest to stale rosnąca pozytywna tendencja, zwłaszcza biorąc pod uwagę zdecydowaną walkę z marnotrawstwem żywności.

16 milionów Włochów, a więc prawie jedna czwarta raz na jakiś czas sama piecze chleb w domu.

Ponadto podkreśla się, że wraz ze spadkiem spożycia zmieniły się także upodobania. Stale wzrasta popyt na ekologiczne odmiany oraz wyroby z kamutu i orkiszu zamiast tradycyjnej mąki. Coraz większą popularnością cieszą się też odmiany bez tłuszczu i soli.

Jeśli chodzi o nazwy, to za najzabawniejszą uważa się we Włoszech "język teściowej" (lingua di suocera) z Piemontu; długie podpłomyki, będące połączeniem chleba i kruchych paluszków.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu