Producenci wołowiny i wina sporo stracili podczas pandemii

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
16-06-2021,8:10 Aktualizacja: 16-06-2021,8:13
A A A

Rolnictwo okazało się dość odporne na ograniczenia spowodowane pandemią, największe trudności miały sektory zależne od gastronomii, takie jak produkcja wina czy wołowiny - informuje Krajowa Rada Izb Rolniczych.

Unijna organizacja Copa-Cogeca opublikowała kilka dni temu notatkę na temat wpływu epidemii COVID-19 na sektor rolny, leśny i rybołówstwa. Ze względu na postępy w kampanii szczepień w UE pojawiają się pozytywne sygnały gospodarcze, sytuacja pozostaje jednak niepewna.

copa cogeca, janusz Wojciechowski, wspólna polityka rolna, krir

Copa Cogeca rozczarowana rozmowami o WPR: to porażka komisarza

Copa Cogeca, reprezentująca interesy rolników w UE, jest rozczarowana stanem dyskusji na temat przyszłej Wspólnej Polityki Rolnej po tym, jak nie udało się osiągnąć porozumienia w czasie negocjacji trójstronnych. "Copa i...

"Sektor rolny zmaga się mimo wszystko z licznymi wyzwaniami, związanymi m.in. ze wzrostem kosztów produkcji (np. paszy, nawozów i paliwa), a także dostępnością środków produkcji, rozwojem sytuacji handlowej i skutkami kiepskiej pogody. Przykładowo, ceny paszy i dodatków paszowych poszły w górę o ponad 3 proc. Mimo że sytuacja transportu produktów rolno-spożywczych się poprawiła, nadal występują poważne trudności związane z procedurami celnymi w przypadku handlu z krajami trzecimi (np. brexit) i wyższymi kosztami" - czytamy w komunikacie zamieszczony na stronie KRIR.

Według badania "Wstępne skutki pandemii Covid-19 dla europejskiego rolnictwa" łańcuch dostaw produktów rolno-spożywczych w UE wykazał się wysoką odpornością. Wartość produkcji rolnej spadła o jedyne 1,4 proc. w 2020 r. w stosunku do roku 2019, a w porównaniu do średniej z lat 2015-2019 wzrosła o 2,9 proc.

Niemniej jednak - jak wynika z badania - sektory zależne w znacznej mierze od gastronomii (np. wino, wołowina i cielęcina) doświadczają poważnych trudności. Sektory kwiatów, roślin ozdobnych i cukru również poniosły znaczne straty finansowe. Dochody rolników zmniejszyły się w stosunku do roku 2019 (-7,9 proc., tj. 7,1 mld euro).

Według badania, unijne rolnictwo poradziło sobie z niedoborem wywołanym przez ograniczenia przemieszczania się (1 mln pracowników sezonowych w rolnictwie); opóźnieniami w dostawach żywności, surowców i innych środków produkcji rolnej, a także spowolnieniem produkcji żywności ze względu na ogniska wirusa w zakładach przetwórczych.
 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj