Wieprzowina najbardziej taniała w marcu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
04-07-2016,12:50 Aktualizacja: 04-07-2016,13:54
A A A

Bruksela podała, że w marcu z najważniejszych gatunków mięsa najbardziej w skali roku w krajach Unii Europejskiej potaniała wieprzowina. Stawki poleciały w dół o 9,8 proc.

Porównując ceny miesiąc do miesiąca okazuje się, że ten gatunek mięsa był tańszy w marcu w stosunku do lutego o 0,3 proc. Za tonę wieprzowiny płacono wówczas średnio we Wspólnocie 1272,90 euro - informuje FAMMU/FAPA.

produkcja mięsa, mięso, drób, wieprzowina, wołowina, fao

Produkcja mięsa na świecie idzie w górę

Według najnowszego raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) światowa produkcja mięsa zwiększy się w bieżącym roku o nieco ponad 1 mln ton do 320,7 mln ton. Wytwórczość wzrośnie przede wszystkim w...

Na świecie 1000 kilogramów mięsa kosztowało z kolei 1007,80 euro. Na globalnym rynku wieprzowina potaniała przez rok aż o 20,1 proc., zaś przez miesiąc o 16,9 proc. Mięso to w UE było o 26 proc. droższe niż na świecie.

Przeciętne stawki wołowiny w Unii w marcu były na poziomie 3737,20 euro za tonę (-2,4 proc. m/m i -1,1 proc. r/r). Na światowym rynku natomiast za 1000 kilogramów tego mięsa płacono 3499,60 euro (+3,1 proc. m/m i -14,8 proc. r/r). W omawianym miesiącu wołowina we Wspólnocie była zatem o 7 proc. droższa niż na świecie.

Tona drobiu w Unii kosztowała z kolei 1790,10 euro (+0,8 proc. m/m i -4,8 proc.), zaś na świecie 2215,70 (-0,5 proc. m/m i -2,4 proc. r/r). Ten gatunek mięsa w krajach UE był o 19 proc. tańszy niż na światowych rynkach.

Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu