Wieprzowina coraz tańsza. Pogarsza się sytuacja na rynku

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
23-02-2015,11:05 Aktualizacja: 23-02-2015,11:30
A A A
W styczniu wieprzowina potaniała aż w 25. krajach Wspólnoty. Tylko w Wielkiej Brytanii ceny wzrosły o... 0,1 proc. Na Cyprze stawki nie zmieniły się, a Włosi nie podali danych.
 
Jak informuje FAMMU/FAPA w minionym miesiącu za 100 kilogramów tego gatunku mięsa płacono średnio 129,83 euro, czyli o 3,7 proc. mniej niż w grudniu i aż o 18,7 proc. mniej niż o tej porze przed rokiem.  
 
W styczniu najbardziej wieprzowina potaniała w Grecji (23,2 proc.), Danii (8,8 proc.), Rumunii (6,2 proc.), Chorwacji (6,1 proc.), Szwecji (5,9 proc.), Czechach (5,7 proc.), na Malcie (5,5 proc.), Litwie (5,4 proc.), w Irlandii oraz Estonii (5,2 proc.).  
 
W Polsce 100 kilogramów mięsa kosztowało 126,20 euro - o 2,7 proc. mniej niż miesiąc wcześniej i o 2,8 proc. mniej od unijnej średniej. Nasza wieprzowina była o 2,6 proc. droższa od duńskiej i o 4,5 proc. tańsza od niemieckiej.
 
Spadek cen wieprzowiny w krajach UE jest wypadkową sezonowej obniżki popytu i rosyjskiego embarga. Eksport ratują jedynie wysyłki do krajów azjatyckich. Niestety, ze względu na epidemię afrykańskiego pomoru świń rynki te wciąż są zamknięte dla polskich producentów.
Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu