Unia Europejska importuje mniej mięsa owczego i koziego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
15-04-2015,12:25 Aktualizacja: 15-04-2015,13:02
A A A
Import mięsa owczego i koziego (w tym żywca) do Wspólnoty spadł w styczniu o 6,7 proc. do 14,2 tys. ton. Tradycyjnie największy udział w handlu tym towarem miała Nowa Zelandia.
 
FAMMU/FAPA informuje, że w omawianym miesiącu ten kraj sprzedał do Unii Europejskiej 11,7 tys. ton mięsa i miał 82,8 proc. udział w handlu. Przywóz towarów z Nowej Zelandii obniżył się jednak przez rok o 7,7 proc. 
 
Większe ilości mięsa owczego i koziego sprowadzano także z Australii (2,1 tys. ton, +15 proc.), Urugwaju (142 tony, -66,1 proc.), Chile (88 ton, -25,3 proc.), Islandii (42 tony, +22,3 proc.) oraz Macedonii (18 ton, -44,2 proc.). 
 
Wymienione gatunki mięsa Unia Europejska kupiła również w Stanach Zjednoczonych (19 ton) oraz Szwajcarii (1 tona!).
Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu