Eksport żywności pobije rekord? Wysoka jakość robi swoje

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
24-08-2018,8:10 Aktualizacja: 24-08-2018,8:24
A A A

W bieżącym roku może paść rekord eksportu polskiej żywności. W ubiegłym sprzedaliśmy na zagraniczne rynki produkty o wartości ponad 27 mld euro. Tegoroczne wyniki napawają - póki co - optymizmem.

Marzena Trajer z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa zdradziła na antenie radiowej Jedynki, że w pierwszym półroczu wartość wysłanych towarów rolno-spożywczych wyniosła już blisko 14 mld euro. To o 5 proc. więcej niż przed rokiem.

krystyna świetlik, IERiGŻ, ceny źywności, ceny owoców i warzyw, susza rolna

Ceny żywności jeszcze nie poszły w górę przez suszę

- Jest jeszcze za wcześnie, by ocenić wpływ tegorocznej suszy na ceny żywności. W lipcu ceny były o 2,2 proc. wyższe niż rok wcześniej - uważa dr Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. - Na razie jak się patrzy...

Najwięcej eksportowaliśmy mięsa i jego przetworów (w tym mięsa drobiowego0, tytoniu, ryb i ich przetworów, produktów mlecznych oraz zbożowych, a także warzyw czy soków owocowych.

Zdaniem ekspertki do wzrostu wywozu przyczyniła się dobra koniunktura na zagranicznych rynkach, w tym wśród głównych partnerów handlowych Polski oraz rosnąca jakość żywności wytwarzanej w kraju. Sprawia to, że rośnie zaufanie zagranicznych konsumentów do polskiej żywności.

Przewidywania ekspertów mówią o tym, że wysyłki rodzimych produktów rolno-spożywczych mogą w tym roku osiągnąć rekordowy poziom 28 mld 800 mln euro. To o 4 proc. więcej niż w 2017 roku.
 

źródło: Polskie Radio

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu