Cebula nie była tak droga od kilkunastu lat

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PKO Bank Polski, (em) | redakcja@agropolska.pl
06-11-2018,9:30 Aktualizacja: 06-11-2018,9:44
A A A

We wrześniu cebula (cena skupu do konsumpcji bezpośredniej) podrożała przeciętnie w skali roku o 96 proc. do 1,33 zł/kg. Tak droga w tym miesiącu nie była co najmniej od 2004 roku - wynika z danych IERiGŻ-PIB.

Analitycy PKO Banku Polskiego podkreślają, że biorąc pod uwagę tygodniowe notowania resortu rolnictwa w październiku stawki mogły pójść w górę aż o ponad 100 proc. Podwyżki widoczne są również w skupach do przetwórstwa.

warzywa, zbiory warzyw, ceny warzyw, susza rolnicza, cebula, marchew, kapusta

Przez suszę warzywa są droższe niż w ubiegłych latach

Rosnące ceny krajowych warzyw spod osłon uruchomiły import z Hiszpanii. Na razie sprzedawane są cukinie w cenie 4,5-5,5 zł/kg; bakłażany - 5-6 zł/kg i papryka żółta i pomarańczowa w cenie 5-7 zł/kg. Niekorzystne warunki pogodowe wpłynęły na...

W minionym miesiącu kilogram cebuli obranej kosztował 1,59 zł (+123 proc.). Na tak wysokie ceny przekłada się znaczący niedobór warzywa w Polsce i całej UE.

Według przedwynikowego szacunku GUS, zbiory  cebuli w Polsce mogą być niższe o 14 proc. i wynieść 575 tys. t. Będzie to najsilniejszy spadek wśród głównych warzyw gruntowych w 2018 roku, choć zbiory nie będą rekordowo niskie. Biorąc pod uwagę ostanie dziesięciolecie mniejsze zanotowano w 2013 i 2015 r.

O wiele mniejsza jest również podaż w innych krajach UE. Zbiory cebuli w Holandii, która jest największym producentem i eksporterem we Wspólnocie mogą być w 2018 r. niższe o ok. 30 proc. z uwagi na skrajnie wysokie temperatury latem i długotrwałą suszę.

Bardzo wysokie stawki cebuli świeżej w krajach Unii pociągnęły za sobą podwyżki cen przetworów. Rekordowo droga jest polska cebula mrożona. Według IEG Vu pod koniec października kilogram kosztował 0,8 euro (2,5 raza więcej r/r).

Eksperci podkreślają też duże wzrosty cen marchwi oraz kapusty białej. We wrześniu zwiększyły się odpowiednio o 87 i 101 proc. W tym przypadku o zmianie stawek decydują jednak w większym stopniu czynniki lokalne. Według GUS zbiory marchwi mogą wynieść 740 tys. t (-11 proc.), a kapusty 950 tys. t (-6 proc.).

Ceny warzyw są obecnie czynnikiem, który najbardziej napędza stawki konsumpcyjne żywności - we wrześniu poszły w górę o 10,2 proc.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu