Wieprzowina w Polsce najtańsza od stycznia

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
02-12-2015,10:45 Aktualizacja: 02-12-2015,11:39
A A A

Sto kilogramów wieprzowiny (kl. E) kosztowało średnio w październiku w Unii Europejskiej 141,97 euro. To o 3,2 proc. mniej niż we wrześniu i 1 proc. poniżej stawek sprzed roku.

W pierwszych dwóch tygodniach listopada spadek cen na unijnym rynku wieprzowiny jeszcze pogłębiał się - informuje FAMMU/FAPA. W październiku stawki najbardziej obniżyły się w Portugalii (10,8 proc.), Hiszpanii (8 proc.), we Francji (7,1 proc.), w Austrii (5,2 proc.), Polsce (5,1 proc.), we Włoszech (4,9 proc.), w Holandii (4,2 proc.), Belgii (3,3 proc.) oraz Słowenii (3,1 proc.).

Ceny z kolei poszybowały w górę przede wszystkim w Rumunii (2,7 proc.), Szwecji (1,5 proc.), Danii (1,4 proc.) i Estonii (0,9 proc.).

W Polsce 100 kilogramów wieprzowiny kosztowało 137,94 euro, czyli najmniej od stycznia, a zarazem o 2,8 proc. poniżej unijnej średniej.

Rynki poszczególnych krajów Wspólnoty są już przesycone tym gatunkiem mięsa, co znacznie osłabia wymianę handlową. Według danych Eurostatu w pierwszych ośmiu miesiącach 2015 r. liczba ubojów żywca wieprzowego we Wspólnocie zwiększyła się o 3,1 proc. w stosunku do analogicznego okresu 2014 r. - w Polsce o 5 proc.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu