Jakość i znakowanie miodu. Inspekcja zwraca uwagę na przepisy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
13-04-2023,9:35 Aktualizacja: 13-04-2023,9:36
A A A

Znakując miody, należy stosować przepisy rozporządzenia ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 23 grudnia 2014 roku w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych – podkreśla Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHAR-S).

Obowiązek przestrzegania tego obowiązku wynika z tego, że miód pszczeli jest jednym z artykułów rolno-spożywczych, którego nazwa została określona w przepisach.

„Zgodnie z par. 15 ust. 1 rozporządzenia oznakowany jako ‘miód’ może być wyłącznie środek spożywczy, który jest naturalnie słodką substancją produkowaną przez pszczoły Apis mellifera z nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin, lub wydalin owadów wysysających żywe części roślin, zbieranych przez pszczoły, przerabianych przez łączenie specyficznych substancji z pszczół, składanych, odwodnionych, gromadzonych i pozostawionych w plastrach miodu do dojrzewania” – przypomina w swoim serwisie informacyjnym IJHAR-S.

kontrola jakościo miodu, IJHAR-S, produkty na bazie miodu

Ile miodu w "miodzie"? Inspektorzy ocenili jakość handlową

Rolnicy prowadzący działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego zostali m.in. skontrolowani przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, która wzięła pod lupę miód i znakowanie produktów na bazie...

Znakowanie nie może wprowadzać w błąd

Jak dodaje, miód jest więc naturalną substancją produkowaną przez pszczoły, bez ingerencji człowieka. Nie może zawierać żadnych dodatkowych składników (np. cukrów obcych, składników żywności, w tym dozwolonych dodatków do żywności, obcych jego składowi, aromatów itp.). 

„Pod nazwą ‘miód’ powinny występować tylko produkty nieprzetworzone, spełniające wymagania definicji. Znakowanie środków spożywczych, które nie spełniają definicji miodu nie może wprowadzać w błąd ani sugerować, że mamy do czynienia z miodem. Ocena oznakowania dotyczy zarówno aspektu zastosowanych sformułowań, nazewnictwa, jak również graficznej prezentacji (widoczność, brak wyróżnień - wielkość czcionki jednolita dla całej nazwy). Miód należy do produktów, które posiadają szczegółowe przepisy regulujące wymagania w zakresie jakości handlowej, tj. rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi z dnia 3 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz.U. Nr 181, poz. 1773 ze zm.)” – przekazuje Inspekcja. 

miód, import miodu, jrc

46 procent miodu sprowadzanego do Unii Europejskiej to podróbki

Prawie połowa (46 proc.) miodu importowanego do krajów Unii Europejskiej to podróbki, ostrzega Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej (JRC). Z raportu centrum wynika, że większość fałszowanego miodu pochodzi z...

Tak najlepiej przechowywać miód

Przywołany akt prawny określa rodzaje miodu oraz zakres parametrów fizykochemicznych, jakie powinien spełniać taki produkty, w tym m.in.: zawartość wody, zawartość fruktozy i glukozy, zawartość sacharozy, zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie, przewodność właściwą, wolne kwasy, wartość liczby diastazowej (wg skali Schade), zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF). Zgodnie z zapisami rozporządzenia, miód charakteryzuje się określonymi cechami organoleptycznymi (barwa, konsystencja, smak i zapach) swoistymi dla odmiany. Ponadto prawo definiuje zakres wskazywania odmiany miodu (dla miodów nektarowych określanych nazwą rośliny, której procentowa zawartość pyłku w miodzie występuje w znacznej przewadze).

„Miód należy do produktów trwałych, zachowujących swoje właściwości pod warunkiem odpowiedniego przechowywania. Zgodnie z nieobligatoryjną Polską Normą PN-88/A-77626 Miód pszczeli, magazyny do przechowywania miodu powinny być suche (wilgotność względna powietrza 65-75 proc.) czyste, dostatecznie przewiewne, wolne od obcych zapachów, wolne od szkodników, zabezpieczone przed dostępem owadów (pszczół, os, much itp.). Temperatura przechowywania nie większa niż 18 st. C. Miód najlepiej przechowywać w bezpiecznych opakowaniach szklanych, które należy chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych” – podsumowuje Inspekcja.

Poleć
Udostępnij