Wyniki badań za pomocą "testerów żywności" są niewiarygodne
Główny lekarz weterynarii uważa, że w przypadku stosowania "testerów żywności" wyniki badań dotyczących zawartości azotanów i azotynów sodu oraz potasu (E249-E252) w środkach spożywczych nie są wiarygodne.
Jedynie badania wykonane za pomocą zwalidowanych metod analitycznych są wiarygodnym źródłem danych dotyczących zawartości azotanów i azotynów w środkach spożywczych. W przypadku stosowania "testerów żywności" wyniki badań nie są wiarygodne - informuje główny lekarz weterynarii.
Dodaje, że urządzenia nie spełniają wymogów dla przyrządów pomiarowych. Nie zostały bowiem przeprowadzone badania sprawdzające dokładność pomiarów w odniesieniu do świeżego mięsa, surowych wyrobów mięsnych ani produktów mięsnych przetworzonych, takich jak parówki czy wędliny, a wykorzystywana w tych urządzeniach metoda badania jest obarczona dużym błędem pomiaru.
Żywność pod kontrolą na każdym etapie łańcucha dostaw
"Należy podkreślić, że azotany i azotyny sodu oraz potasu (E249-E252) są dozwolone do stosowania jako dodatki do żywności w Unii Europejskiej. Wykorzystuje się je w produktach mięsnych, rybnych, a także w serach celem zahamowania wzrostu mikroflory niepożądanej, a w szczególności bakterii Clostridium botulinum, która wytwarza silną toksynę zwaną jadem kiełbasianym" - wyjaśnia Inspekcja Weterynaryjna.
Poinformowano, że w 2017 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przeprowadził ponowną ocenę bezpieczeństwa wykorzystywania azotanów i azotynów jako dodatków do produktów żywnościowych, w wyniku której stwierdził, że nie ma konieczności zmiany ustalonych wcześniej limitów dotyczących dawkowania tych substancji w produktach żywnościowych.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
-
Szydło: Zielony Ład to oszustwo, to bieda. Jedziemy rozmawiać w Polakami o jego skutkach
-
Groźny wypadek w lesie. Mężczyzna spadł z ambony myśliwskiej
-
Płomienie z podpalonego mauzera rozprzestrzeniły się na gołębnik, spłonęły ptaki. Kryminalni zatrzymali 40-latka
-
Niemal półtorej tony martwych ryb wyłowiono w ostatnich dniach z kanału połączonego z Odrą. Zakwitła złota alga?
-
Straż leśna nałożyła ponad 20 mandatów na kierowców rozjeżdżających lasy
-
Najwyższe rodzime drzewo w Polsce to jodła pospolita rosnąca w Pieninach. Ile mierzy?
-
Starosta: bez pomocy rządowej sadownikom i ogrodnikom grozi bankructwo
-
Kierowca zginął pod wywróconym traktorem. Młody pasażer zeskoczył w ostatniej chwili
-
Premier Tusk na kongresie w Katowicach: na Śląsku nikogo nie trzeba przekonywać, jak ważny jest Zielony Ład
-
18-04-2024,9:05
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
17-04-2024,12:00
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
17-04-2024,10:00
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
26-02-2024,14:00
Podpowiadali jak zrobić dobry TMR
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?